друкувати


Юрій Павлович — жива легенда гуцульського різб’ярства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-05 12:30:13

Гуцульщина багата не лише музиками, художниками і гончарами, але й майстрами різьби по дереву. Досконалістю за композицією і технікою виконання вирізняються роботи Юрія Павловича.

Свого часу чоловік навіть робив сувеніри на замовлення держави. Їх потім керівники України дарували закордонним делегаціям. Однак згодом художник з різцем вирішив свої праці не продавати нікому. Роботи в майбутньому наповнять іменний музей, аби спадщину побачило широке коло людей. А на життя Юрію Павловичу вистачає пенсії.

Кожна праця Юрія Павловича — це окрема розповідь. Декоративна тарілка, присвячена актору Івану Миколайчуку складається з його зображення та епізодів картин гуцульських фільмів, в яких він знімався. Не менш оригінальною є крипта з портретами корифеїв гуцульської різьби — на них всі вирізьблені обличчя наче живі фотографії. Також на дереві митець детально відтворив знаряддя, з якими гуцули обжили Карпати.

Наразі у майстра різьби по дереву усі сили йдуть не лише на улюблену справу. У рідному селищі він завершує будівництво приватного музею робіт.

Джерело: Радіо «Західний полюс»