друкувати


Собівартість сільгосппродукції в Україні підскочила на 70%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-05 01:30:14

Собівартість сільськогосподарської продукції в Україні цього року зросла на понад 70%.

Про це заявив президент Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса в ефірі Першого ділового каналу, повідомляє Gazeta.ua.

"У порівнянні з минулим роком, собівартість продукції сільського господарства зросла більше, ніж на 70%. Це, відповідно, простимулювало зростання цін на продовольчі товари. Звичайно, є певні товари, які влітку були дешевшими, ніж взимку, перш за все - молочні", - сказав він.

За його словами, через значне зменшення поголів'я великої рогатої худоби ринку не вистачає і м'яса яловичини та молока.

"Якщо ще два місяці тому закупівельна ціна на велику рогату худобу в живій вазі була 13 гривень за кілограм, то зараз 19 гривень. Те ж саме стосується молока. Якщо закупівельні ціни на нього раніше влітку сягали у кращому разі 2 гривні за літр, то зараз індустріальне молоко коштує 4 гривні - майже на 20% більше, ніж у Європейському союзі", - зазначив експерт.

Водночас Ліссітса висловив припущення, що до кінця року ціни на зерновому ринку суттєво не зміняться.

"Минулого року собівартість пшениці становила 800-900 гривень з тонни, а сьогодні - 1500 гривень. Ціна на ринку залишається стабільною, тому що уряд запровадив експортні мита та нульову ставку ПДВ. Але аграрії не можуть покрити собівартість і тому притримують зерно. І до кінця року ситуація на зерновому ринку суттєво не зміниться", - вважає він.