друкувати


Financial Times: Україна готова кинути виклик Газпрому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-01 06:10:07

Британська Financial Times пише про намір українського уряду почати юридичне оскарження ціни на російський газ, якщо найближчим часом не зможе відстояти "справедливу" ціну.

"Ви заганяєте нас у кут, з якого ми бачимо лише один вихід: розірвання контракту", - цитує часопис слова українського прем’єра Миколи Азарова, які він сказав пану Путіну.

Видання нагадує, що Україна – не єдина країна, що хоче знизити ціну на російський газ.

Грецька газова корпорація DEPA цього тижня заявила, що вона відстояла зниження ціни після переговорів щодо перегляду довгострокового контракту.

Водночас німецькі та італійські газові компанії намагаються і привести ціну на російський та норвезький газ у відповідність зі "спотовими" цінами на європейських торгових майданчиках, і "відв’язати" її від ціни на нафту.

Такі коментарі з боку Києва, пише видання, додалися до тиску, який чинять на російський Газпром й інші європейські країни щодо коректності формули, за якою визначається ціна на газ.

Позиція Києва викликала побоювання у європейських споживачів, що знову може скластися ситуація, подібна до тієї, яка була у 2006 і 2009 роках, коли Європа стала заручницею газових суперечок між Києвом та Москвою.

У середу голова адміністрації президента України Сергій Льовочкін Клацнути  заявив, що крайнім терміном для вирішення газового питання для Києва є початок опалювального сезону, тобто 15 жовтня.

Своєю чергою, керівник Газпрому Алєксєй Міллєр заявив, що умови чинного газового контракті будуть застосовуватися упродовж всього терміну його дії.

Джерело: BBC Ukrainian