друкувати


У Львові відбувся методичний семінар для посадових осіб органів військового управління

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-01 09:30:34

30 серпня, у Львові в 58 Будинку офіцерів Ресурсним та кар’єрним центром для звільнених військовослужбовців Збройних Сил України (РКЦ) проведено одноденний методичний семінар для посадових осіб органів військового управління гарнізону на тему “Актуальні проблеми соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених з військової служби та шляхи її подальшого удосконалення”.

Захід відбувся у рамках спільного проекту Міністерства оборони України та ОБСЄ "Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовцям Збройних Сил України" та спрямований на методичне забезпечення реалізації прав військовослужбовців, осіб, звільнених із військової служби на перепідготовку та працевлаштування.

Участь у ньому взяли близько півсотні учасників, серед них –представники частин (установ) і підрозділів гарнізону, заступники командирів різних рівнів з виховної роботи, фахівці відділень особового складу, юридичної, медичної та фінансової служб, посадові особи військових комісаріатів, які відповідають за проведення соціальної роботи безпосередньо на місцях.

Виступаючи перед учасниками семінару голова правління Ресурсного та кар’єрного центру для звільнених військовослужбовців Збройних Сил України, полковник у відставці Олександр Коренчук зазначив, що керівництво держави та військового відомства визначають адаптацію військовослужбовців до цивільного життя під час військової служби і після звільнення у запас або відставку, як важливу складову у кадровій, соціальній і гуманітарній політиці у військовому секторі безпеки України.

– Адаптувати звільненого до цивільного життя – це діяти з прицілом на виконання положення Конституції України про оборону України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості. Головним завданням таких зустрічей є здійснення ефективної інформаційної, довідкової та роз’яснювальної роботи з питань звільнення з військової служби в середовищі військовослужбовців, які перебувають на військовій службі. Цим самим застерігаючи їх від помилок, які часто-густо виникають під час звільнення. Звичайно, ми зацікавлені, щоб військовослужбовці служили у Збройних Силах якомога довше, до максимальних термінів по віку. Але коли виникає бажання, з тих чи інших міркувань, залишити армійські лави, то вони мають знати, що їм держава допоможе адаптуватися до умов цивільного життя. Що маю на увазі! В рамках спільного проекту Міністерства оборони України та ОБСЄ “Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовцям Збройних Сил України” вже протягом 5 років наші спеціалісти допомагають визначитися потенційним “запасникам” та “відставникам” із майбутньою професією, ознайомлюють із тим, які курси вони можуть відвідати, щоб отримати нові для себе знання, перед звільненням, а також про стан ринку праці та перспективи його розвитку, спеціальності та професії, що користуються попитом тощо, – наголосив Олександр Коренчук.

Крім того, у своєму виступі він поінформував про те, що зараз проходить кардинальне реформування чинної системи соціальної адаптації, так як на виконання Указу Президента України від 9 грудня 2010 р. № 1085 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2011 р. № 346 «Про ліквідацію урядових органів» Державний департамент адаптації, як урядовий орган, що діє у складі Міністерства оборони України, з 30 вересня –ліквідовується. Іншими керівними документами функція з формування і реалізації державної політики щодо соціальної та професійної адаптації звільнених у запас або відставку військовослужбовців та тих, які підлягають звільненню у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України та інших військових формувань, передається від оборонного відомства до Міністерства соціальної політики України.

– На жаль, у зв’язку з незавершеністю адмінреформи система соцадаптації захисників Вітчизни опинилася у невизначеному стані не лише через ліквідацію Департаменту, а й через те, що цього року закінчується термін дії Державної програми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, які підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 року, що була затверджена постановою Кабінету Міністрів України №720 від 12 травня 2007 року. Цими рішеннями з Міноборони знята функція замовника адаптаційних послуг, тож на структурні підрозділи оборонного відомства вона не покладена, кадровим ресурсом не забезпечена. Закордонні інвестори також занепокоєні ситуацією, адже допоки Мінсоцполітики сформує нову структуру, яка опікуватиметься цими питаннями, розробить та затвердить наступну відповідну Держпрограму, сплине багато дорогоцінного часу. За досвідом Держдепартаменту адаптації, на це необхідно принаймні півтора-два роки, тобто приблизно до кінця 2012 року. Хто в цей час займатиметься соціальною адаптацією військовослужбовців не відомо. Натомість законопроектом «Про чисельність Збройних Сил України на 2012 рік» вже передбачено скорочення українського війська протягом наступного року на 8 тисяч осіб, серед яких 5 тисяч військовослужбовців, – зазначив голова правління Ресурсного та кар’єрного центру для звільнених військовослужбовців Збройних Сил України, полковник у відставці Олександр Коренчук.

Із доповіддю на тему: "Правовий статус військовослужбовців та система соціальних гарантій і нормативів для військовослужбовців і осіб звільнених з військової служби" перед присутніми виступив головний консультант відділу захисту прав військовослужбовців, ветеранів та інвалідів Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, полковник запасу Микола Костогриз. Він, зокрема зазначив, що до Секретаріату постійно надходять звернення не лише від звільнених з військової служби військовослужбовців, а також і тих, хто продовжує військову службу щодо захисту їхніх прав і свобод.

Також згідно програми семінару були представлені виступи доповідачів-консультантів, провідних фахівців Головного контрольного управління Адміністрації Президента України, Департаментів кадрової та соціальної і гуманітарної політики, Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, Львівського обласного центру зайнятості, Центру сприяння адаптації та працевлаштування військовослужбовців “ВОЄНСОВЄТ” (м.Дніпропетровськ) та офіцерів-практиків Львівського гарнізону.

Зокрема начальник відділу виховної та соціально-психологічної роботи управління Західного оперативного командування полковник Євген Коваленко у передмові до свого виступу на тему: “Обов’язки посадових осіб військової частини щодо соціальної та професійної адаптації, які підлягають звільненню з військової служби” зазначив, що такі заходи є вкрай важливими і висловив переконання в тому, що потрібно активізувати безпосередню роботу у військових частинах гарнізону і залучати до неї якомога більше військовослужбовців.

– Моя посада передбачає безпосереднє спілкування із військовослужбовцями різних категорій, які планують звільнитися з лав Збройних Сил. І часто доводиться відповідати на запитання про те, яку професію обрати після звільнення, де можна пройти перенавчання, які документи потрібні зібрати аби розпочати власну справу. Звичайно, не на усі з них я можу дати кваліфіковані відповіді, тому ці заняття для себе особисто вважаю дуже корисними...

По завершенню семінару заступник голови Ресурсного та кар’єрного центру полковник Петро Зубченко презентував його учасникам щорічне інформаційно-довідкове видання під назвою – “2011-Перепідготовка та допомога у працевлаштуванні звільненим військовослужбовцям Збройних Сил України”.

Варто зазначити, що спільно з РКЦ організаторами заходу, виступили Державний департамент адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військових об’єктів, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, Головне управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України, Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації (м.Львів). А фінансове забезпечення семінару за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Довідково: Всього за період діяльності (з серпня 2006 року) РКЦ проведено 34 одноденних методичних семінарів (2006 - 8, 2007 – 10, 2008 – 3, 2009 – 5, 2010 – 5, 2011-3) для офіцерського складу в різних регіонах України, на яких підвищено рівень методичної майстерності понад 2000 посадових осіб, 539 особам надані консультації з питань соціального захисту.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ