друкувати


Злість розвиває творчі здібності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-29 11:45:24

Більшість людей вважають злість однозначно поганим явищем, без якого життя стало б добрішим та кращим. Але, згідно все зростаючому числу досліджень, злість також буває й корисна, допомагаючи мислити більш творчо й бачити взаємозв'язки явищ, які вислизають від людей у нормальному емоційному стані.

Про користь злості свідчать результати, отримані нідерландськими дослідниками, та опубліковані ними на сторінках The Journal of Experіmental Socіal Psychology. Учені виявили, що люди, які відчували злість, виявляли більшу нестандартність у мисленні.

Випробувані спочатку проходили підготовку, під час якої експериментатори намагалися викликати у них або злість, або смуток, або нейтральний емоційний стан. Потім вони повинні були брати участь в обговоренні (мозковому штурмі) способів збереження й поліпшення умов навколишнього середовища. Оцінювалася як кількість ідей, так і їхня оригінальність (чим меншій кількості людей спало на думку подібне, тим краще).

Виявилося, що "злі" випробувані давали більше ідей, які були більш "творчими", ніж смутні та нейтрально настроєні люди. Їхні пропозиції показали більшу гнучкість і широту мислення, здатність провести несподіваний зв'язок між різними категоріями. У цілому, як вважають дослідники, вони бачили більш загальну картину дійсності. Але так було лише на початку експерименту, згодом сили їх виснажувалися й у сумі "рахунок" між групами вирівнювався.

Інша серія досліджень, виконана вченими з університету Денвера (США), показала, що злість допомагає в проведенні переговорів. Але лише таких, що попередньо передбачають певний конфлікт, який потрібно вирішити.

Також недавно в журналі Psychologіcal Scіence з'явилася стаття, у якій автори виявили, що більш схильні до злості люди є більш успішними лідерами. Але знову з уточнюючою умовою: колектив при цьому повинен складатися з людей емоційно "стійких" до конфліктних ситуацій.

Джерело: Освітній портал