друкувати


Івано-Франківськ готують до відкриття земельного ринку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-29 02:30:44

Напередодні в Івано-Франківську зібрали кілька сотень сільських та міських голів і землевпорядників, аби розповісти їм про актуальні зміни в законодавстві.

Лекції на цю тему війтам читали чиновники та експерти з Києва. Насамперед, переконують, вільний продаж ділянок не означає їх перехоплення в руки олігархів. Навпаки, фермери зможуть надавати свою землю в заставу для отримання кредитів, та й оренда паїв подорожчає.

Головне з продажем землі — не стрибати поперед батька в пекло. Таким є заклик чиновників до селян. Адже як тільки обмеження на купівлю ділянок скасують — на ринку з'явиться чимало пропозицій. Нині 11% власників паїв заявили про готовність їх продати. А от попит на такий товар буде низьким. Відповідно й ціни будуть невисокими. На Прикарпатті, в порівнянні з загальноукраїнськими тенденціями — в першу чергу.

Також експерти зі столиці обіцяють нарешті завершити розмежування державних і комунальних земель. На розгляд наступної сесії парламенту пропонується винести законопроект про спрощений розподіл таких ділянок. Цей процес влада обіцяє нарешті завершити до 2015 року.

Якщо ж місцева влада не встигне виокремити свої комунальні землі до 2015 року, то ці ділянки перейдуть у державну власність.

Джерело: Радіо «Західний полюс»