друкувати


«Смачний Спас» відкриває туристам Прикарпаття автентичність карпатської кухні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-22 03:45:00

Минулої неділі у селі Спас Коломийського району відбувся другий фестиваль автентичної Карпатської кухні «Смачний Спас», присвячений 20-ій річниці Незалежності України.

Про його відкриття сповістили трембітарі; юні учасники випустили в небо білих голубів та жовто-блакитні кульки. А благословив це красиве представницьке дійство, на якому домінувало розмаїття вишиванок різних регіонів і стилів, Єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло. У той день місцевий храм Преображення Господнього відзначав і своє 200-ліття.

Почесними гостями цьогорічного «Смачного Спасу» були представники Польщі, Росії, Канада та Німеччини, а учасниками – два десятки сільськогосподарських підприємств області, більше десяти садиб зеленого туризму, майже півсотні приватних господарств, які гостинно частували усіх традиційними стравами регіону.

У своєму привітанні голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк наголосив: «Для прикарпатців свято Незалежності України увійшло у число найголовніших свят, поряд з Великоднем та Різдвом. За 20 років незалежності Україна пройшла непростий шлях становлення. Вірю, що потрібно ще небагато часу, аби наша держава увійшла в число найбагатших країн світу».

«Українська держава – наше найбільше надбання, – зазначив голова обласної ради Олександр Сич, бажаючи спасівцям та гостям, аби у їхніх душах «завжди було погідно». Народний депутат України Василь Чуднов наголосив на важливості збереження та продовження традицій рідної землі, які «вирізняють українців у світі», і побажав фестивалю творчого довголіття.

Водночас керівники області – голова ОДА Михайло Вишиванюк, голова облради Олександр Сич і нардеп Василь Чуднов привітали спасівців з ювілеєм храму Преображення Господнього, ставши його жертводавцями.

Своєю чергою голова Коломийської райдержадміністрації, керівник Оргкомітету фестивалю «Смачний Спас» Михайло Негрич зі сцени подякував усім, хто долучився до проведення другого у Спасі регіонального фестивалю автентичної Карпатської кухні, подякував за увагу і активну участь у ньому керівників області, гостей із закордону і сусідніх районів – Верховинського, Косівському, Городенківського, Снятинського та Галицького.

За словами енергійного спасівця, ініціатора фестивалю «Смачний Спас» голови Асоціації «Чиста флора» Михайла Стовб'юка, «Мета фестивалю автентичної Карпатської кухні – привернути увагу туристів краю до здорового землеробства, екологічно чистих продуктів, які є традиційними для Карпат, продемонструвати живучість народних традицій, унікальність місцевої кухні. І цим самим виробити та утвердити неповторний Карпатський бренд, за яким нас би вигідно впізнавали у Європі та світі».

«Тут туристи відчувають себе комфортно. Їх частують традиційними карпатськими стравами, серед яких є спаська замащена, що готується з риби та м’яса, фасоляники, мандибуряники, квасоля з ребрами, узвари, усе печене та смажене, що споживали наші предки і довго жили», – зауважив Михайло Стовб'юк.

Як зазначалося, наступного року «Смачний Спас» планують провести у с.Микуличин Яремчанської міськради.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА