друкувати


Одночасно двома фестивальними дійствами збагатилось Прикарпаття цими вихідними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-22 12:30:51

Одночасно двома фестивальними дійствами збагатилось Прикарпаття цими вихідними. Вперше у Надвірній пройшов етнофестиваль "Дженджур-фист", а у селі Спас на Коломийщині вже вдруге відбувся фестиваль автентичної карпатської кухні "Смачний Спас".

Цими вихідними на міському озері у Надвірній відбувся перший районний етнофестиваль середньовічної культури «Дженжур-фист». Основними акцентами фестивалю стали: освячення фруктів у найбільшому в Україні кошику, свято компоту, видовищні лицарські поєдинки, турнір лучників, середньовічні забави, майстер-класи з середньовічних танців, гончарського, ковальського, ткацького мистецтв, а також із виготовлення ляльок-мотанок. Концерти провідних етно-, фольк-, рок-гуртів України увінчали насичену програму "Дженджур-фисту".

Одним із завдань етнофестивалю у Надвірній було привернути увагу до руйнування Пнівського замку та отримати підтримку в ідеї ще одного фестивалю, котрий спершу планувався проводити в околицях майже зруйнованого замку ХVI століття — Пнівського замку. Голова ОДА Михайло Вишиванюк пообіцяв, що у майбутньому «Дженжур-фист» буде включено до обласного плану заходів. З тим, аби за рік надвірнянці належним чином упорядкували призамкову територію, подбали про інфраструктуру та про необхідні технічні умови для проведення фестивалю високого рівня.

А мальовниче гостинне село Коломийщини із промовистою назвою Спас вже другий рік поспіль на однойменне солодке свято гостило витворами давнього кулінарного мистецтва Карпатського регіону, а також потішило кращими зразками невичерпного народного мистецтва, етнічних ремесел гостей з усієї України і з-за кордону.

Цього року фестиваль автентичної карпатської кухні "Смачний Спас" мав рамки регіонального відкритого і навіть міжнародного, до участі в ньому зголосились всі області західного регіону, а також більш як 15 країн світу. Метою фестивалю є збереження і розвиток культури автентичних продуктів харчування Карпатського регіону як складової пропагування та сприяння органічного землеробства, сільського туризму, здорового способу харчування, ефективного використання природно-рекреаційного потенціалу етнічних традицій.

До того ж, окремою подією став 200-літній ювілей Спаської церкви Преображення Господнього. У програмі свята окрім урочистої Святої Літургії і освячення первоплодів, були також огляд церковних старовинних експонатів, театралізована хресна дорога, встановлення і освячення хреста на місці першої сільської церкви.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК