друкувати


Рівень зарплат медиків і вчителів штовхає їх до корупції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-20 04:45:58

Рівень зарплат медиків і вчителів не відповідає їх витратам на свою працю і штовхає їх до корупції. Таку точку зору висловила завідувачка відділом рівня життя Інституту демографії й соціальних досліджень Національної академії наук України Людмила Черенько в ефірі "Радіо Ера ФМ".

За словами експерта, в бюджетній сфері України зайнято 40% всіх працюючих, левову частку їх становлять медпрацівники і працівники сфери освіти.

"Це не проблема маленької групки людей. Це чимала частина населення, у них є діти, яких треба учити, одягати, годувати. І рівень зарплат не відповідає витратам тих людей, які працюють в цих галузях", - підкреслила вона.

Такий стан справ, на думку Л.Черенько, сприяє виникненню корупції в цих галузях - як з відома тих, хто надає відповідні послуги, так і з відома їх одержуючих.

Для виведення зарплат "з тіні" Україна повинна скористатися міжнародним досвідом. Для подолання проблеми "тіньових" зарплат існує цілий спектр рішень, виходячи з міжнародного досвіду. Зокрема, один з них - введення індикативних зарплат, які сприятимуть і збільшенню прибуткової частини бюджету, і "освітленню" зарплат, вважає Л.Черенько.

При цьому збільшаться бюджетні можливості з підвищення мінімальної заробітної плати, і, відповідно, тарифних окладів для працівників бюджетної сфери.

Джерело: Освітній портал