друкувати


Вчені розкрили секрет поширення раку в організмі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-18 12:45:39

Дослідники з Інституту дослідження раку з'ясували, як ракові клітини здатні виштовхуватися з пухлин і поширюватися по тілу. Це дозволить створити нові ліки проти раку.

Виявилося, що раковим клітинам допомагає протеїн JAK, який надає їм силу, необхідну для пересування по організму. У результаті клітини скорочуються, немов м'язи, щоб вийти за межі пухлини і поширитися в тілі.

Це особливо небезпечно, коли рак переходить на стадію метастазу. Його стає дуже важко лікувати, адже вторинні пухлини бувають дуже агресивні. Згідно зі статистикою, 90% смертей, пов'язаних з раком, обумовлені метастазом.

JAK раніше вже пов'язували з лейкемією, і на даний момент існують препарати, які прицільно впливають саме на цей білок. Можливо, вони ж дозволять зупинити поширення раку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вчені з Університету Лідса розробили нову вакцину, яка змушує власну імунну систему організму атакувати ракові клітини, не торкаючись при цьому здорових клітин.

Варто зазначити, що сьогодні кілька виробників ліків намагаються розробити вакцину від раку, але завдання значно ускладнює той факт, що для кожного виду пухлини необхідні різні антигени, які дуже складно визначити.

Джерело: ТСН