друкувати


Мер Івано-Франківська не полишає ідею скоротити термін перевезення пенсіонерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-17 11:30:05

«Я категорично проти підняття тарифів понад 2 гривні, – заявив вчора, під час прес-конференції Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, коментуючи питання про незадоволення міських перевізників діючими тарифами на автобусні пасажирські перевезення, – В більшості міст України діє саме такий тариф – 2 гривні».

Питання підняття тарифів вже неодноразово висувалось власниками маршрутних таксі, які стверджують, що через невиважену тарифну політику їх бізнес є збитковим. В черговий раз дане питання загострилось в понеділок, 15 серпня – в день, на який було заплановано проведення загального страйку автоперевізників.

І хоча в ході переговорного процесу страйку вдалося уникнути, питання перегляду ціни на проїзд залишається і надалі актуальним та розглядатиметься на найближчому засіданні міськвиконкому.

Зі слів мера, особисто він вбачає вихід із ситуації у скороченні на дві години часу необмеженого по кількості перевезення пенсіонерів у міських маршрутках. Якщо в даний час пенсіонерів возять понад квотою з 10-ї до 16-ї години, то, за ініціативою мера, цей час може бути встановлено з 10-ї до 14-ї години. «Яка сьогодні ситуація на ринку перевезень? – коментує свою позицію пан Анушкевичус, – Є пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію: 800 – 1,5 тисячі гривень, є такі, що отримують 4 тисячі гривень, а є й такі, що отримують 10 тисяч гривень». Зі слів мера, не всі пенсіонери реально потребують пільгового перевезення. Крім того, часто-густо пасажири користуються підробленими пенсійними посвідченнями, виробництво яких в Україні прямо таки поставлено на конвеєр. Тому єдиним виходом з ситуації, який би дозволив дати можливість безкоштовного проїзду усім пенсіонерам і при цьому задовольнив би інтереси перевізників, залишається саме скорочення терміну такого перевезення.

При цьому сам мер зізнався, що не вважає внутрішні автоперевезення збитковим видом бізнесу, інакше не було б такого ажіотажу під час конкурсу на право експлуатації внутріміських пасажирських маршрутів. «Тим не менш маршрут маршруту рознь, – ствердужує він, – є маршрути, за які була серйозна драка. А є маршрути які не є такі рентабельні. І власне наша мета забезпечити перевізниками саме такі нерентабельні маршрути».

Сам же міський голова повідомив, що є категоричним противником тієї системи пільг, яка діє сьогодні в Україні. «Система пільг у нас бездарна в державі. – говорить Віктор Андрюсович, – Пільга має надаватись грошима. А пільговик вже сам має вирішувати куди вкладати ці кошти».

Автор: Сергій БІЛИЙ