друкувати


Мігранти з України - доволі бажана робоча сила для європейських роботодавців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-13 04:30:51

Кількість трудових мігрантів, які працюють за кордоном по 10-12 років, але зберігають українське громадянство і вважаються себе українцями, складає 2,5-3 мільйони.

Такі дані на прес-конференції навела директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Масштаби трудової міграції з України є доволі сталими. У 2000 роках було невелике зменшення, але в межах статистичної похибки. Коли почалася економічна криза, люди почали менше поверталися, бо шукали будь-яку можливість залишитися за кордоном. Думали, що тут буде ще гірше", - наголосила науковець.

Вона зазначила, що мігранти з України - доволі бажана робоча сила для європейських роботодавців. Українці кваліфіковані, абсолютно невибагливі і більш-менш дотримуються способу життя країни, у яку приїхали.

"Половина українських трудових мігрантів працюють у Росії. Тут міграція зворотня - люди поїхали туди, попрацювати, тут попрацювали, знову поїхали. А от коли люди виїжджають до ЄС, вони переважною мірою не повертаються. Причиною неповернення є складнощі з отриманням робочої візи. Люди, якщо отримали можливість легально працювати, бояться її втратити. Тому якщо вдасться домогтися спрощення візового режиму, це буде на користь України, можливостей мігрантам повертатися буде більше", - зазначила Лібанова.

Дослідниця розповіла, що переважна більшість мігрантів у країни ЄС їдуть до Італії і Чехії. Трошки менше виїжджають у Польщу, ще менше їдуть до Іспанії, Греції, Угорщини і Португалії.

Офіційна статистика розбігається із даними науковців. Так, за інформацією Державної міграційної служби з України виїхало 83 тисячі осіб, з них повернулося 17,7 тисяч. 46 тисяч поїхало до Росії, 7 тисяч - до США, 5,5 тисяч - до Германії, 5,2 тисячі - до Ізраїлю, 4,9 тисячі - до Білорусі.

Автор: Ірина РИБАКОВА