друкувати


Зустріч Д.Мєдвєдєва з В.Януковичем завершилася провалом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-12 03:56:02

Зустріч президента Росії Дмитра Мєдвєдєва з президентом України Віктором Януковичем у Сочі завершилася провалом.

Як пише газета Коммерсант, сторони не змогли домовитися по жодному із питань. Джерела видання запевняють, що країни вже готуються до нової газової війни в 2012 році.

"Сторони стоять на порозі нового газового протистояння. Янукович натякнув Медведєву на те, що Україна може в судовому порядку змусити "Газпром" знизити ціну на газ", - зазначається у публікації.

За словами співрозмовників видання, навряд чи сторони про щось домовляться і на засіданні міждержавної комісії у вересні.

"Ми вже починаємо морально готуватися до можливого повторення газової війни", - зізнається джерело у Києві.

Зустрітися Мєдвєдєв і Янукович, як раніше зазначалося, повинні були ще десять днів тому. Президент РФ збирався відзначити День ВМФ в Севастополі, однак умовою візиту було підписання угоди стосовно об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". Київ з умовою не погодився, а тому замість Севастополя Дмитро Мєдвєдєв відправився відзначати свято у Балтійську. У підсумку на розмову з колегою Янукович був змушений приїхати до Сочі.

Як відомо, Україна вже протягом півроку намагається домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціноутворення на газ. На сьогоднішній день вже було проведено декілька раундів безрезультатних переговорів.

"Нафтогаз" намагався "надавити" на російського експортера погрозами підвищення вартості транзиту блакитного палива через свою територію, проте такі заяви очікуваного ефекту не мали. У відповідь російська сторона заявила, що буде всіляко намагатися скоротити обсяги транзиту газу через Україну.

Як варіант виходу з ситуації "Газпром" пропонував продавати Україні паливо за європейською ціною, але зі знижкою у 40% в обмін на створення СП з "Нафтогазом". Україна від такої пропозиції відмовилась.

Як повідомлялося, ціна імпортного природного газу, що постачається російським  "Газпромом" "Нафтогазу України" у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросте до 350 дол. і в четвертому - 400 дол. за тисячу "кубів".

Джерело: ТСН