друкувати


Україна через 3-5 років добуватиме тонну золота за рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-09 12:45:40

У 2011 році в Україні почнеться промисловий видобуток золота. Про це розповів глава Державної служби геології і надр Едуард Ставицький.

"Україна за своїми прогнозними ресурсами, щоб фахівці не почали мене звинувачувати в якихось перебільшеннях, володіє близько 2,5-3 тисячами тонн золота. Це родовища в Карпатах - близько 400 тонн, Великий Донбас близько 500 тонн, ресурс Кіровоградської, Дніпропетровської областей і Крим. Вивчені родовища, ресурсні оцінки вже є. І з урахуванням такого великого зростання цін на золото у світі, зараз готуються передпроекти. Ми спробуємо вже цього року видобути першу партію українського золота", - сказав він, пише Дело.

Глава Держгеонадр відмітив, що промисловий видобуток золота в Україні почнеться в двох регіонах. "Це Західна Україна і Кіровоградська область", - сказав він.

На думку Ставицького, Україні слід розвивати видобуток золота власними силами, а якщо і притягати інвесторів, то з мінімальною участю.

Говорячи про собівартість добування золота в Україні, Ставицький заявив, що 1 грам українського золота коштуватиме не більше 150 грн.

"Знаєте, скільки сьогодні коштує грам золота? Близько 400 гривень. Я не побоюся сказати, нехай фахівці спростують, приблизно собівартість грама золота по видобутку буде 100 - максимум 150 гривень. Україна в рік завозить близько 5 тонн золота. Ми могли б на 1/3 скоротити імпортну складову. Сьогодні усе золото ми закуповуємо", - сказав він.

Відповідаючи на питання, коли Україна зможе вийти на рівень видобутку золота в об'ємі 1 тонна в рік, глава Держгеонадр відмітив, "думаю, упродовж 3-5 років. У цьому напрямі насправді вже багато зроблено".

Нагадаємо, золото на біржі Гонконгу в понеділок, 8 серпня, встановило новий ціновий рекорд, перевищивши важливу психологічну позначку в 1700 доларів за унцію. Вранці на торгах була зафіксована рекордно висока ціна на золото - 1704,8 долара за унцію.

Джерело: ТСН