друкувати


Вибираючи весільну сукню, дівчина вибирає собі долю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-09 02:30:27

Щирі усмішки на обличчі, сльози радості на очах, вигуки «Гірко!» і прекрасна наречена — до такого бажаного моменту лічені дні. Невирішених справ ще чимало: підготовка сценарію урочистості, запрошення гостей... І  вибір весільної сукні. Мабуть, саме сукня нареченої крім, звичайно, люблячої пари є головним атрибутом свята, приводом для розмов між гостями й об’єктом заздрощів між дівчатами. То як же поєднати мрії з реальністю, втілити в життя комфорт і красу, і яким саме  згідно з модними тенденціями має бути образ нареченої цього року?

Справа вибору

Кажуть, вибираючи весільну сукню, дівчина вибирає собі долю. Тому процес підбору плаття, зазвичай, вкрай клопіткий та потребує чимало часу, а інколи ще й нервів. Заручаючись підтримкою подруг або ж когось із рідних, новоспечена наречена відразу після пропозиції руки і серця розпочинає свій марафон весільними салонами, базарами, магазинами. Чимало прекрасних панянок  ще з дитинства плекають в уяві свій ідеальний образ до дня весілля. Проте, як свідчить досвід, у кінцевому підсумку придбане вбрання, здебільшого, є абсолютно не подібним до тих мрій. Та все ж є найстійкіші наречені, які хочуть виглядати саме так, як придумали собі колись давно. Інші дівчата, навпаки, багаті на різноманіття думок, які змінюються щохвилинно. Їм важче вибрати один варіант. Хоча зупинитися на одній-єдиній сукні важко всім, знаю це з власного досвіду.

В Івано-Франківську є кілька десятків магазинів, салонів спеціально для молодят. Залежно від фінансового стану можна придбати сукню від декількох сотень гривень на базарі до кількох тисяч доларів у салоні. Та яким би не був ваш вибір, покупку потрібно здійснювати в хорошому настрої в присутності не більше двох близьких людей, інакше — заплутаєтесь у порадах. Досвід переконує, що найкращий порадник — мама.

Для вибору сукні треба виділити  день або навіть кілька, перед цим перегляньте декілька журналів або ж сайтів в інтернеті. Це допоможе краще зорієнтуватись у ціновій та модній політиці весільних убрань цього року. Якщо все-таки не вдасться за виділений час підібрати потрібне, то не слід хвилюватись — така ситуація притаманна не лише вам. У деяких магазинах за примірку потрібно платити, наприклад, 20 гривень, а в інших можуть попросити стерти помаду, тому навіть така інформація має значення.

Чорне з білим

Біла класика модна і нині, більшість наречених зупиняє свій вибір саме на таких сукнях, хоча дизайнери все частіше пропонують інші ніжні кольори. 2011 року популярні бежевий, світло-блакитний, сріблястий, колір слонової кістки, шампанського. Наречену з темним волоссям весільна сукня кольору шампанського зробить більш вишуканою й елегантною. Панянки зі світлим волоссям і світлою шкірою більш красиво виглядатимуть у рожевих чи блакитних сукнях. Багато дизайнерів урізноманітнюють свої моделі яскравими декоративними елементами. Дехто навіть намагається поєднати незвичний чорний із класичним білим.

Щодо аксесуарів, то нині в моді мінімалізм. Пара вишуканих сережок, акуратне кольє й невелика шпилька — останні, але не менш важливі штрихи витонченого образу.

Все частіше нам доводиться зустрічатися з цікавими тематичними весіллями. Звичайно, це вибір сміливих, навіть екстремальних пар. Таке свято точно приверне увагу багатьох і стане незабутньою подією не лише для молодят, а й для гостей. Популярними є гуцульські, українські, байкерські, гавайські, королівські, східні і, навіть, готичні весілля. До такого свята й готуватись потрібно по-особливому. Пошук ж такого весільного наряду слід розпочинати набагато швидше, аніж зазвичай.

У нас і в них

Цього року серед колекцій весільних кутюр’є майже немає розбіжностей. Щодо українських «маестро моди», то Катерина Шаховська (вибір Ані Лорак та Аліни Завальської) представила колекцію з виключно пишних суконь ручної роботи з атласу, мережива, блискучих каменів, стразів, бісеру та перлів. Улюбленими ж для самої Шаховської залишаються корсетні варіанти, які, за її власним переконанням, «є класикою, непідвладною ні зміні сезонів, ні модним течіям». інша вітчизняна дизайнерка — Оксана Муха пропонує більш новаторські образи з короткими спідничками. Як завжди, в її сукнях багато мереживних аплікацій, образ доповнено високими атласними рукавичками та модними цього літа розлогими капелюхами замість фати.

Визнані європейські торгові марки і бренди надають перевагу довгим атласним сукням з окресленою талією та не надто пишними спідницями зі шлейфом. Дуже популярні рюші й драпіровки, оздоби на тканині з пір’я.

Ціни ж на такий імпортний продукт, звісно, не кожному по кишені. А ще офіційне представництво компанії Pronovias (колекції Валентино, Мануеля Мота та Елі Саабома) в Україні пропонує ціну від 20 то 143 тисяч гривень за сукні з окремих колекцій. Переглянувши декілька оголошень та коментарів в інтернеті, знайшла випадки, коли дівчата купували високоякісні сукні від модного дому «Юнона» колекцій 2009 та 2010 років за п’ять з половиною тисяч грн. Але тут має бути частка везіння.

Весілля по-івано-франківськи

У нашому місті чималий вибір весільних вбрань: дорогих і не дуже, закордонних і вітчизняних, дизайнерських і базарних. Скажімо, салон дизайнера Тетяни Кузьменко пропонує моделі від трьох до п’яти тисяч гривень. Деталі й тканину наречені можуть підбирати самотужки і, за словами продавців, більшість покупців підтримує саме такий варіант вибору сукні. В салоні «Arianа», яка є представником київської фірми «Happy Day» та польської «Marine», запропонують плаття за ціною в середньому шість тисяч гривень, хоча, звичайно, є й дорожчі та трохи дешевші варіанти.

Івано-франківські наречені не бояться експериментів. Як розповідає власниця салону «Arianа» Оксана Остапів, одним із найцікавіших виборів серед наречених є сукня, в якій поєднується коротка спідниця з нашитими воланами, що нагадують хвилі. «Найчастіше майбутні дружини з нашої області зупиняють свій вибір на класичних варіантах, фасонах «рибка» та «ампір», білих та бежевих кольорах», — констатує вона.

Більшість наречених здійснює покупки в Чернівцях, подейкують, що там і ціни нижчі, і вибір ширший.  Хоча й там слід бути доволі пильними. Більшість із запропонованих вам суконь не дуже будуть відрізнятися якістю від наших базарних, просто коштуватимуть дешевше. Тому ніколи не поспішайте з вибором, навіть коли вбрання аж дуже сподобалось. Така помилка поспіху є однією з найпоширеніших, адже недарма кажуть «сім раз відміряй, а раз відріж». Хоча й у Чернівцях є чимало високоякісних моделей, багато продавців є ще й авторами цього надзвичайного вбрання. Тому варто саме на них звернути увагу, звичайно, якщо товар гідний її. Цікавий випадок був з однією нареченою. Дівчина купила сукню в салоні у тих же Чернівцях і згодом зустрілася з авторкою своєї покупки, яка продавала цей же товар, але вже на базарі, за ціною на 600 грн дешевше.

Королівська розкіш

Весілля чи не єдиний день, коли можна вдягнути сукню справжньої королеви. Цього року нареченим двічі пощастило, адже могли підглянути за вбраннями титулованих наречених та втілити їхні образи у своєму. Саме сукня Кейт Мідлтон — дружини британського принца Вільяма, яку розробила Сара Бартон від модного дому Олександра МакКвіна, стала прикладом елегантного вишуканого смаку. Шовкова тканина кольору слонової кості та мереживо, ручна вишивка і квіти цікаво гармоніювали з двометровим шлейфом. Ніяких стразів та блискіток, тільки стримана краса. Більшість дівчат, подивившись на неї, і собі захотіли таку ж сукню.

Інша відома наречена монарха Монако принца Альбера II Шарлін Віттсток одягла сукню від модного дому Armani. Її біле весільне вбрання виблискувало кристалами Swarovski та перламутровими блискітками, шлейф сягав п’яти метрів. Її весільний образ також змусив багатьох наречених у різних країнах світу до наслідування.

Насамкінець хочеться порадити нареченим слухатися свого серця, адже свою сукню ви відчуєте. Величезні троянди та сила-силенна різноманітних деталей, незліченна кількість кілець у пишному платті не є ознакою вдалої сукні, як і надмірна відвертість та сміливість. Знайдіть свою золоту середину і не забувайте: вічна класика — це скромність та елегантність. І яким би не був ваш вибір, пам’ятайте, що кожна наречена прекрасна, бо охоплена незвичною хвилею на ім’я кохання!

Автор: Марія ГОВДЯК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА