друкувати


Отруєння грибами небезпечне для життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-08 03:30:14

Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть.

Перші симптоми отруєння грибами, як правило, такі. У людини, що вживала в їжу гриби, розвиваються гастроентерит або гастроентероколіт, які виявляються болем в животі, нудотою, блювотою, діареєю, аж до обезводнення організму. Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може загинути ще на цьому етапі, до ураження печінки. При отруєнні грибами гастроэнтеротропного дії захворювання виявляється через два-три години після вживання грибів і звичайно обмежується явищами гастроентероколіту. Інші органи і системи практично не страждають, тому своєчасна і достатня деконтамінація (видалення токсину, що не всмоктався) і інші лікувальні заходи дозволяють звести до мінімуму всю симптоматику. При отруєннях грибами з гепатонефротоксичною дією перші симптоми отруєння розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – до 2 - 3 діб.

Ранніми ознаками поразки гепатоцитов є зниження кількості протромбіну, трохи пізніше приєднується підвищення змісту трансаминаз, білірубіну. Ще через 10-12 годин з'являються і клінічні симптоми патології печінки – жовтяничність склер, слизистих оболонок і шкірних покривів, тяжкість і біль в правому підребер'ї, збільшення печінки і інші ознаки токсичного гепатиту.

Перша допомога при отруєнні грибами нерідко грає вирішальну роль в порятунку хворого. Необхідно негайно почати промивання шлунку водою, краще за допомогою зонда слабким розчином (рожевого кольору) перманганату калія або методом штучної блювоти. Поліз але в розчин додавати активоване вугілля (карболен). Потім дають проносне (касторова олія і сольове), кілька разів ставлять очисні клізми. Після цього хворого тепло вкривають і обкладають грілками, дають пити гарячий солодкий чай, каву. Хворого слід доставити до лікувальної установи, де йому буде надана лікарська допомога, якої він потребує.

Симптоми отруєння грибами. Розрізняють чотири групи симптомів отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з'являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.

Друга група - отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 години, з'являються раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з'являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група - отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин - 2 години розладом шлунково-кишкового тракту.

Джерело: Коломийське РВ УМНС В Івано-Франківській області