друкувати


Українська економіка повністю залежить від кредитних коштів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-06 12:30:25

Українська економіка не має своїх обігових коштів і повністю працює на кредитному ресурсі, вважає екс-заступник голови Нацбанку України Сергій Яременко.

"Якщо глянути на ВВП наш, який становить 1,2 трлн грн, а кредитні вкладення банків це 800 млрд грн, - це говорить про те, що у нас економіка, в принципі, не має своїх обігових коштів і повністю працює на кредитному ресурсі" , - сказав він.

Таким чином, пояснив Яременко, підвищення ставки, тобто практично 70-80% ВВП, створюється через обігові кошти у вигляді кредитних ресурсів.

Експерт також вважає, що, заборонивши кредитування у валюті, банкам перекривають одну з кишень, звідки вони черпають свої ресурси.

"Якщо ми проголошуємо політичне гасло про те, що валюта в Україні найголовніша і найнадійніша, і говоримо, що ми тепер закриваємо можливість валютного кредитування, то таким чином ми позбавляємо банки одну з кишень, звідки вони черпають свої ресурси для кредитування економіки", - вважає Яременко.

Експерт при цьому наголосив, що активи банків не збільшувалися вже протягом двох років.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович наклав вето на закон про заборону валютного кредитування.

Нагадаємо, що валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі 2001 року зріс у порівнянні з другим кварталом 2010 року на 3,8%. По відношенню до першого кварталу поточного року приріст скоротився на 1,5%

Джерело: ТСН