друкувати


Актуальні загрози цього літа - харчові отруєння, сонячні та теплові удари й блискавки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-04 05:45:36

Літо спокушає. Подорожі, пікніки, щедрі застілля. Засмага під гарячим сонечком і прогулянки під дощем. Хочеться відпочити так, щоби відчути якнайбільше літніх принад і приємностей. Бажання не вкладуть на лікарняне ліжко, якщо зважати на небезпеки. Найбільш актуальними загрозами цього літа медики вважають харчові отруєння, кишкові інфекції, сонячні та теплові удари й блискавки.

Піду собі в садочок, наїмся хробачків

Влітку захворюваність на кишкові інфекції зростає. В Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні за останні три місяці було проліковано понад 300 пацієнтів з такими розладами. Це на 50% більше, ніж зазвичай. І це лише частина захворілих, відзначає завідувач відділом кишкових інфекцій обласної інфекційної лікарні Світлана Ігнатовська. Відомо, що в стаціонар люди звертаються вже тоді, коли не можуть допомогти собі самотужки, коли вже розвинулись ускладнення.

Блювота та пронос - основні прояви розладів, при яких негайно потрібно лікаря. При гострих кишкових інфекціях стан пацієнта змінюється щохвилини. Запізнення із допомогою може коштувати йому життя.

Кишкові інфекції передаються через будні руки, забруднені продукти й воду. Зараження відбувається при занесенні збудника в рот. Серед характерних ознак захворювання, окрім блювоти й проносу, - гарячка, болі в животі, знижений апетит, загальна слабкість. Спостерігається специфічний розлад стільця: часті випорожнення (від 2-3-х разів до 20-25 разів) часом зелені, зі слизом, прожилками крові. Більше хворіють і важче переносять інфекції діти. У них часто розвиваються ускладнення: зневоднення, інфекційно-токсичний шок, судоми.

Щоби попередити хворобу, слід дотримуватись правил особистої гігієни. Не пити сиру воду. Не вживати некип'ячене молоко. Овочі та фрукти до столу вимити й облити окропом. Мити руки з милом перед їжею та після туалету. Окрім того, наголошує інфекціоніст, не варто купувати продукти на стихійних ринках та в місцях, не призначених для торгівлі. Не слід брати їжу у неохайних продавців.

Подорожуючи, не варто запасатися харчами, що швидко псуються. Адже готові страви без холоду зберігаються не більше 3-х годин. На пікніках у лісі, на пляжі потрібно виключати контакт продуктів з землею та піском. Шашликами, ковбасками-гриль тощо не можна годувати дітей до 2-х років. Треба передбачити для малюків окрему їжу та пиття. Воду краще пити перекип'ячену чи столову негазовану. «Правила загалом не складні. Щоб не зіпсувати собі відпочинок, краще їх виконувати, - каже Світлана Ігнатовська. - Та якщо вже захворіли, звертайтесь за медичною допомогою чимшвидше. Не ставте під загрозу своє здоров'я та здоров'я своїх рідних».

Кавуни з сюрпризом

Впродовж останнього місяця до гастроентерологічного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні щодня потрапляло до 5-ти прикарпатців із харчовими отруєннями. Найчастіше труїлися ранніми баштанними культурами. Пацієнти жалілися на різкий біль в шлунку, пронос, блювоту, підвищену температуру, головний біль та висипання на шкірі. «Ознаки отруєння різняться, залежно від того, які хімікати накопичив продукт, - пояснює лікар з гігієни харчування обласної санепідстанції Любов Семанчук. - Так, при отруєнні нітратами вражається і центральна нервова система, і шлунково-кишковий тракт, і нирки. Тому отруєння бувають дуже важкими».

Провокують харчові отруєння й окремі продукти, застерігає Любов Семанчук. Молочні продукти, кремові кондитерські вироби, паштети, кулінарні та м'ясні вироби є поживним середовищем для бактерій. Потрапляючи в ці харчі, вони активно розмножуються і накопичуються, роблять їх небезпечними (токсичними). Щоби уникнути харчового отруєння такими продуктами, не купуйте їжу «з рук». Не вживайте харчі, які реалізують без охолодження.

Окрім отруєння баштанними, трапляються випадки отруєння ранніми огірками, фруктами (абрикоси тощо) та ягодами (чорниця та ін). На місцеві ринки їх завозять переважно із Закарпаття та Одеської й Чернівецької областей. Працівники харчової лабораторії запевняють: щодня перевіряють нові партії на пестициди і токсичні речовини. Шкідливих елементів не виявляють. Однак радять городянам не втрачати пильності. Загалом же медики радять не ласувати ранніми овочами й фруктами і не давати їх дітям. Якщо ж таке сталося і мають місце перші симптоми харчового отруєння - підвищення температури тіла, нудота, блювота, - слід негайно звернутися по медичну допомогу.

Тяжкий у сонечка кулак

Щороку у Франківську стається до 10-ти випадків, коли життя людей забирає сонце. Тепловий і сонячний удари вражають переважно немовлят і людей старшого віку. Діти найчастіше перегріваються у автомобілях. Літні люди дістають удари під час роботи на дачах. «Підвищена температура повітря (більше +250С), значна вологість (понад 85%), а також надмірне фізичне навантаження та нестача води для пиття - такі умови викликають теплові або, якщо людина тривалий час знаходиться на сонці, сонячні удари», - попереджає завідувач приймальним відділенням міської клінічної лікарні №1 Ярослав Кобиляк.

Тепловий і сонячний удари - це хворобливі стани зі сильним головним болем, головокружінням, слабкістю, сповільненням рухів. Можливі нудота, блювота, короткочасна втрата свідомості, підвищення температури до 40°С. Шкіра обличчя й губ набуває синюватого відтінку, розвивається задишка. Пульс стає слабким і може зникнути. У важких випадках - затьмарення свідомості, судоми, порушення дихання і кровообігу.

Якщо у людини з'явились ознаки перегрівання, необхідно одразу ж викликати лікаря. Тимчасом потерпілого слід покласти у прохолодне місце, підняти голову, розстебнути одяг. Для збільшення тепловіддачі покласти на чоло холодний компрес, змочити одяг водою. Якщо людина притомна, корисно дати їй міцний прохолодний чай, воду. У випадку зупинки дихання і серця потрібно ще до прибуття лікаря почати зовнішній масаж серця і штучну вентиляцію легень.

Щоб уникнути теплового та сонячного ударів, слід у найбільш гарячі часи доби перебувати в приміщенні. У спеку треба збільшувати в раціоні кількість води і солі. Не рекомендується жирна, калорійна їжа. При +280С і вище корисно через кожні 20-30 хв. випивати склянку води. Пиво і алкоголь - виключені. Не бажана й кава. Прагнучи охолодитися, зауважує Ярослав Кобиляк, не приймайте крижаний душ, не пірнайте в холодну річку. Так можна спровокувати спазм судин серця. Вітається помірність.

Під знаком вогню

«У липні та в серпні дуже часто переміщуються атмосферні фронти - то палюче сонце, то прохолода. Звісно, виникають грози. У п´ятницю-суботу після кількох спекотних днів знову очікуємо зниження температури, значить знову гримітиме», - повідомив заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Майстри від погоди заспокоюють, та медики відзначають, що цього літа грози були більш частими й небезпечними. Щороку під час гроз в Україні гине до 200 людей. Тільки в липні ц.р. від ударів блискавки потерпіло близько 150-и українців, 46 з них вижили.

Стан людини залежить від того, куди вдарила блискавка, пояснюють медики обласного Центру здоров'я. Навіть пряме влучання не завжди смертельне, бо струм може пройти по дотичній - через руку, по шкірі, - у землю. За статистикою, після удару блискавки залишається живим кожен четвертий уражений.

В організмі потерпілих відбуваються такі ж зміни, як при ураженні струмом. Жертва втрачає свідомість, може мати судоми, зупинку дихання та серцебиття. Може впасти у стан «уявної» смерті, коли не прослуховується дихання та пульс, зіниці не реагують на світло. Перша медична допомога має бути невідкладною: швидко звільнити від одягу, облити голову холодною водою, обгорнути тіло тканиною, змоченою в холодній воді або намочити одяг. Треба зробити штучне дихання і викликати швидку. Реанімація повинна бути проведена будь-яким свідком нещастя протягом перших 10-15 хвилин після удару блискавки. Після цього - якнайшвидше до лікарні. У потерпілого можуть бути серйозні ушкодження внутрішніх органів. Впродовж кількох діб залишається ризик зупинки серця.

Під час грози спеціалісти МНС радять тим, хто знаходиться вдома, закрити вікна, не виходити на балкон, відключити електроприлади. Краще триматися подалі від електромережі, не торкатися металевих конструкцій. Якщо гроза застала на вулиці, в жодному разі не зупинятися під деревами та стовпами, не розмовляти по мобільному телефону. Не стояти на відкритій місцевості. Мерщій до помешкання! Також не можна купатися у водоймах, ловити рибу. Небезпечно їхати на мотоциклі та велосипеді. Якщо гроза застала в автомобілі, потрібно зупинитися, закрити вікна і опустити автомобільну антену.

Щосекунди близько 50-и блискавок ударяють в поверхню землі, і в середньому кожен її квадратний кілометр блискавка вражає шість разів за рік. Уважайте на себе.

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент