друкувати


В.Гуменяк: Маємо залишатися у трійці призерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-03 01:30:26

Впевнена турнірна хода у першому колі чемпіонату тлумацького "Придністров'я" стала приємною несподіванкою. На проміжному фініші колектив тренера Василя Гуменяка впевнено почувається в стані лідерів, посідаючи високу другу сходинку. Його відставання від "Тепловика" складає лише один пункт.

Про перепетії боротьби в першій половині турнірної дистанції, здобутки та втрати тлумаччан на цьому шляху розмовляємо з їхнім наставником.

- Схоже на те, що минулорічне п'яте місце не було для вашої команди межею?
- На той момент, я вважаю, то був оптимальний результат. Пригадуєте, старт минулого сезону нами було провалено. Ми досить довго віднаходили свою гру, награвали склад і в підсумку виправили ситуацію.

- Василю Юрковичу, перед початком нового сезону ви уникнули істотних кадрових змін...
- Наші лави поповнили лише двоє - Максим Чернишов і Андрій Войтків. Вони кваліфіковані виконавці й істотно підсилили нашу "основу".

- Якими бачилися турнірні перспективи перед стартом сезону 2011 року?
- Якісний добір футболістів, стабілізація складу, яка тривала з часу нашої появи в класі найсильніших, зрештою поступальний рух команди щаблями таблиці, десь розбулив амбіції самих гравців, керівництва клубу, уболівальників. Тому завдання на нинішній сезон стало потрапляння до трійки призерів.

- Втім, старт тлумаччна у чемпіонаті вийшов неоднозначним...
- Гра проти минулорічного чемпіона була складною і напруженою. І наша перемога - 3:0 нехай нікого не вводить в оману. За рахунку 2:0 коломияни не реалізували пенальті. А коли б вони забили, все могло скластися інакше. Схоже на те, що футболістів "Карпат" ця осічка вибила з колії, десь підкосила, а нас навпаки - надихнула і ми забили ще. Нам поталанило того дня саме в реалізації створених моментів.
Наступна невдача у протистоянні з "Нікою-Динамо" - це аж ніяк не переоцінка власних можливостей чи недооцінка суперника. Далося взнаки, що ми грали на третій день після виснажливої дебютної гри і не відновилися як слід. А ось у цьому поєдинку мої хлопці багато слушних нагод не використали. Тож основна причина тієї невдачі - виключно гра нашої команди.

- Опісля того розпочався повільний, але впевнений підйом. Команда видала низку непоганих ігор, які багато в чому стали визначальними.
- В наступних матчах ми перемогли "Газовик" вдома і "Кроно-Карпати" на виїзді з однаковим рахунком - 3:0. З таким же результатом вели в рахунку в матчі проти "Тепловика", та попри нервове закінчення (пропустили необов'язкові два голи), таки здобули три очки. Саме зустрічі з "тепловиками" та "Карпатами" - нинішніми лідерами обласного футболу додала нам впевненості у власних силах, психологічної стійкості, а найшоловніше - віри в те, що нам цілком до снаги вирішувати серйозні завдання.

- А чи могли здобутки бути вагомішими?
- Кінцівка кола вийла дещо змазаною. Програючи вдома за ходом поєдинків командам Галича і надвірної ціною неймовірних зусиль змогли таки врятувати ті ігри. Невдачу в Снятиніобумовило вилучення Чернишова. Майже тайм ми грали в меншості, без одного з своїх лідерів. У розіграші Кубку областіспробували робити ставку на футболістів, які, як правило, не завжди потрапляють до стартової 11-ки, щоб зайвий раз не навантажувати "основу" - це не спрацювало. У наших реаліях команда - це люди зайняті на роботі чи навчанні, тому важко планувати тренувальний процес. Футболістів не завжди вдається зібрати разом для занять, непросто грати матчі в будні дні.

- Як оцінете рівень чемпіонату загалом?
- Турнір став більш рівним. Вистачає несподіваних результатів. Ті, хто вважається фаворитами, не завжди можуть довести свою вищість. Лідери вже втратили чимало очок, та й програють частіше, ніж торік. За винятком "Сокола" та "Прикарпаття-2" сьогодні немає явних аутсайдерів. Взагалі, важче грати не проти лідерів, а проти колективів, які знаходяться в нижній частині турнірної таблиці.

- Підсилюватись не плануєте?
- На сьогодні ми вкомплектовані непогано. Можливо, візьмемо 1-2 гравців.

- "Придністров'я" сьогодні це...
- ... в обороні - Шифир і Чернишов, Д.Гуменяк - в півзахисті та Вікарюк з Павлюком - у передній лінії. Вони наші лідери, навколо них будується наша гра. Загалом, я вважаю, що ми досить гармонійно зараз поєднали гру в усіх ланках.

- Кого бачите своїми конкурентами?
- Перших п'ять колективів претендуватимуть на нагороди. Причому всі вони ще не втратили шансів поборотися за чемпіонство.

- Вашій команді вистачить сил?
- Повинно б. Настала пора, щоб за нас заговорили не тільки як про команду-грозу авторитетів, як це було раніше. Ми могли колись налаштуватися і відібрати очки у лідерів, до того ж у час, коли вони їм були найпотрібніші. Маємо самі стати командою, що боротиметься за чільні позиції. з якою рахуватимуться. Для цього потрібна не тільки участь в турнірах, а й успішний виступ.Необхідна стабільність, щоб утверджуватися в лідерах, як приміром в останні десятиліття робили "Тепловик" і "Дельта", а в кілька останніх років - яремчанці. Саме матчі другого кола стануть для "Придністров'я" випробуванням на міцність, своєрідним тестом на готовність підкорювати нові висоти.

Розмовляв Ігор Костюк, газета "Матч"

Джерело: sport.if.ua