друкувати


Богородчанський селищний голова підірвав авторитет та престиж органів державної влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-08-02 02:10:04

Богородчанський селищний голова підірвав авторитет та престиж органів державної влади. Але, як сказано у вироку суду, "тяжких наслідків не спричинив"...

Івано-Франківський міський суд цими днями виніс вирок колишньому селищному голові Богородчан, якого було звинувачено за двома статтями Кримінального кодексу - зловживанні владою та службовим становищем і службовому підробленні. У квітні 2004 року до селищного голови звернувся тодішній начальник Богородчанського райвідділу міліції і попросив посприяти у наданні його дружині земельної ділянки для будівництва багатоповерхового житлового будинку з торговельними приміщеннями. У цьому будинку начебто мали мешкати, зокрема, безквартирні працівники міліції. Без розгляду цього питання на засіданні земельної комісії та на сесії селищної ради війт уже через кілька днів видав фіктивне рішення селищної ради про надання дозволу і вибір земельної ділянки на вулиці Шевченка. Мотивом злочину буцімто стало бажання селищного голови налагодити приязні стосунки з міліцейським начальником.

Невдовзі дружина головного районного міліціонера (мабуть, маючи примхливий характер) відмовилася від відведення їй земельної ділянки на користь будівельної фірми "МЖК Експрес-24". У лютому 2008 року будинок було споруджено і заселено. Тоді ж проти селищного голови порушили кримінальну справу, звинувативши його у посадових злочинах, якими нанесено матеріальну шкоду у розмірі майже 85 тисяч гривень (вартість виділеної під будівництво земельної ділянки).

Під час судового процесу селищний голова не визнавав свої вини і пояснював, що не вніс питання про виділення земельної ділянки для будівництва у протокол сесії селищної ради через властиву йому халатність - він, мовляв, часто підписує документи, не читаючи їх. Однак суд, опитавши свідків і вивчивши матеріали кримінальної справи, дійшов висновку, що вина підсудного у скоєнні інкримінованих йому злочинів знайшла своє підтвердження. Водночас суд не розгледів у злочинних діях підсудного тяжких наслідків у вигляді матеріальної шкоди. Мовляв, на зазначеній ділянці було побудовано багатоквартирний житловий будинок, зокрема, для осіб, які користуються соціальними пільгами, він прийнятий в експлуатацію і там реально проживають зазначені особи. Тому висновок досудового слідства про те, що державним та громадським інтересам заподіяно шкоду у вигляді вартості земельної ділянки, суд спростував, встановивши, що злочинними діями підсудного було заподіяно шкоду нематеріального характеру - підрив авторитету та престижу органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

За вироком суду селищного голову Богородчан було визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 та ч. 1 ст. 366 КК України, йому призначено покарання у вигляді 2 років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій представника влади терміном на 2 роки. Тим же вироком суд звільнив засудженого від призначеного йому покарання, оскільки від дня скоєння злочину минуло понад три роки, а скоєний злочин - невеликої тяжкості.

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент