друкувати


М.Макуха: Система "Електронний вступ 2011" прогресивна, але недопрацьована

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-30 01:30:39

Система "Електронний вступ 2011", за допомогою якої абітурієнти мають можливість подавати заяви для вступу на навчання до ВНЗ III-IV рівнів акредитації за допомогою інтернету, є прогресивною, однак недопрацьованою.

Таку думку висловила громадський спостерігач за вступною кампанією Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа ОПОРА" у Черкаській області Марина Макуха.

За словами М.Макухи, абітурієнти, які планують подати заяву за допомогою системи "Електронний вступ 2011", в останній день (31 липня) не зможуть реалізувати свої наміри. Адже після подачі абітурієнтом заяви на вступ через вищезгадану систему протягом однієї доби приймальна комісія повинна йому відправити відповідь. Відповідно, якщо абітурієнт відправить заяву, наприклад, в 22:00 31 липня, то навчальний заклад фізично не зможе розглянути її та надіслати раніше 1 серпня. Тому Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України вирішило, що за допомогою системи "Електронний вступ 2011" подавати заяви можна буде тільки до 23 годин 59 хвилин 30 липня.

"Проблема полягає в тому, що про це не повідомляється на сайті, де можна увійти в систему "Електронний вступ 2011" і де містяться вимоги до осіб, які можуть скористатися системою. Оператор консультативного телефону "Вступна кампанія 2011 року" пояснив, що інформація про це була надана ректорам вищих навчальних закладів. Як ректори можуть повідомити всім абітурієнтам України і чому про це ще не зазначено на сайті, не зрозуміло", - розповіла М.Макуха.

Також, за її словами, громадських спостерігачів Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа ОПОРА" турбує той факт, що система захисту персональних сторінок абітурієнтів є дуже вразливою, адже всі дані (у тому числі і особистий пароль, який автоматично друкується на сертифікаті ЗНО) стають доступними третім особам вже після першої подачі абітурієнтом документів в будь-який вищий навчальний заклад. Така ситуація сприяє нанесенню навмисної шкоди інтересам абітурієнта шляхом реєстрації його заяви на вступ або її скасування в різних ВНЗ третіми особами, які отримали доступ до логіну та паролю з персональної сторінки вступника.

Джерело: Освітній портал