друкувати


Україна починає "війну" проти китайського взуття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-29 05:28:44

Українські виробники ініціюють проведення антидемпінгового розслідування проти імпорту китайського взуття, обсяги ввезення якого на територію країни ростуть дуже швидкими темпами.

Шанси на успіх розслідування фахівці називають великим, оскільки у вітчизняного легпрому вже є досвід розслідувань і введення додаткових мит по деяких категоріях товарів. Важливо чітко дотримуватися процедури, щоб не порушити вимог СОТ, а також враховувати прорахунки, допущені у минулому, говорять експерти, пише ЛІГАБізенсІфнорм.

За словами президента Ліги виробників взуття, шкіргалантереї, хутряних виробів Укршкірвзуттєпрому Олександра Бородині, асоціація почала збирати доказові матеріали для ініціації антидемпінгового розслідування відносно взуття, що імпортується в Україну з Китаю.

"Триває відвертий демпінг китайського взуття на український ринок. Митна вартість імпорту китайського взуття в середньому складає 3-3,5 долара за пару. Це - смішна ціна, цього бути не може, оскільки в магазинах абсолютно інші ціни", - стверджує Олександр Бородиня. Між тим, за його оцінками, на сьогодні доля імпортного взуття на українському ринку як і раніше залишається на високому рівні - 70-80%.

За результатами 2010 року митна вартість на готові вироби легпрому якщо і виросла, то зовсім трохи, повідомила виконавчий директор асоціації Укрлегпром Тетяна Ізовіт. Наприклад, митна вартість чоловічого костюма виросла з 2,9 дол./од. у 2009 році до 3,27 дол./од. у 2010, жіночого костюма - з 3,17 дол./од. до 3,2 дол./од., шкарпетки - з 0,12 дол./пару - до 0,16 дол./пару відповідно.

В цілому динаміка імпорту в Україну товарів легкої промисловості, у тому числі по взуттю, показує помітний ріст. Якщо в 2007 році імпорт товарів цієї категорії перевищував експорт в 1,18 разу, то в 2010 році імпорт перевищив експорт в 2,4 разу, а за перше півріччя 2011 року - в 2,5 разу.

Що стосується конкретно імпорту взуття, то, за даними Укршкірвзуттєпрому, минулого року в країну було завезено приблизно 120 млн пар взуття, що на 70% більше об'ємів, завезених у 2009 році. В той же час власне виробництво взуття в країні виросло в 2010 році лише на 10%, до 50 млн пар.

Директор асоціації Укрлегпром Тетяна Ізовіт підтримує намір українських виробників взуття почати антидемпінгове розслідування проти імпорту китайського товару. За її даними, саме на імпорт взуття з Китаю доводиться близько 80% від усього об'єму імпорту товарів легпрому, тоді як на інші види товарів (текстиль, одяг) - близько 50-70%.

Проте якщо будуть допущені певні помилки в ході розслідування або антидемпінгові заходи будуть застосовані з порушенням угод СОТ, тоді Китай зможе їх оскаржити. Якщо за результатами розгляду такої суперечки буде встановлена безпідставність застосування заходів, тоді Китай може вимагати від України відміни застосованих заходів.

Джерело: ТСН