друкувати


«Моє місто»: «Ратуші Станиславова»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-29 05:45:49

Символ Івано-Франківська заслуговує належного опису власної історії. Місцеві краєзнавці випустили чергову, 33-тю книгу серії «Моє місто» — «Ратуші Станиславова».

Невеличка брошура про ратушу, випущена понад 10 років тому, досі була єдиним виданням про неї. Тепер під однією обкладинкою зібрали все, що стосується міського символу і раніше публікувалося у різноманітних джерелах.

Побудована у 1666 році, Станиславівська ратуша зазнала чимало руйнацій під час воєн. А також згоріла вщент у сумнозвісній Мармулядовій пожежі. Історики й досі не дійшли остаточного висновку щодо сьогоднішнього варіанту центральної споруди міста.

Колись це була дев’ятиповерхова кругла вежа з кам’яною основою, побудована у стилі пізнього Ренесансу. З травня 1957 року у новітній ратуші висотою 47 метрів знайшов притулок краєзнавчий музей. На той час у ратуші базувались торгові склади. Тому довелося докласти чимало зусиль аби цінні експонати потрапили сюди.

До речі, не один працівник краєзнавчого музею нарікав на присутність тут привида. Згідно розповідей, він блукає нічними коридорами, і навіть грає на старовинному фортепіано. Не менш цікавою, розповідають краєзнавці, є історія годинників, розташованих на ратуші, а також оздоби її купола. Колись вершечок вежі прикрашала фігура архангела Михаїла, пізніше австрійці розмістили там свого орла.

Джерело: Радіо «Західний полюс»