друкувати


«Геркулеси» у небі над Прикарпаттям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-28 11:45:59

Американські військово-транспортні літаки «Геркулес» від нас полетіли, а з ними — й український десантний літак «іл-76 М», з якого, як і з «Геркулесів», учора в урочищі «Бур’янова нива» поблизу Яворівського полігону десантувалися 553 бійців зведеного міжнародного миротворчого загону.

Як уже повідомляла наша газета, йдеться про міжнародні навчання «Репід Трайдент-2011» (Швидкий Тризуб), у яких беруть участь військовослужбовці з дев’яти країн: США, Молдови, Сербії, Польщі, Великобританії, Канади, Білорусі, Франції та України. Мета навчань — вироблення взаємодії між збройними силами різних країн під час проведення спільної миротворчої операції. Всі витрати на проведення цих навчань взяли на себе американці. Як зазначив заступник начальника командувача авіації Повітряних сил ЗС України полковник Олександр Кулібаба, з нашої сторони в них беруть участь, зокрема, два «Іл-76», з американської — три «Геркулеси». Два з них перебували на військовому аеродромі 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації.

За словами О. Кулібаби, іноземці виявили великий інтерес до можливості пострибати з парашутами з наших «ілів». Бо є небагато літаків у світі, звідки одразу можуть десантуватися 220 бійців. Українським десантникам також цікаво випробувати знаменитий «Геркулес», з якого можна стрибати з висоти 300 метрів, що значно підвищує шанси бійця на виживання. Бо менше ризику, що його підстрелять ще в повітрі. Щоправда, з огляду на певні фактори, зокрема швидкість при десантуванні «Іл-76», яка на 100 кілометрів більша, ніж у американського літака, стрибати доведеться з різних парашутів, що, зрозуміло, також цікаво для справжніх десантників.

З другого боку, і американським пілотам, як зазначив командир їхньої ескадрильї підполковник Патрік Дресколт, цікаво вивчити досвід українських льотчиків. Зауважимо, що для деяких іноземних підрозділів, передусім, десантників США, як сказав Олександр Кулібаба, ці навчання будуть своєрідним екзаменом перед виконанням практичних бойових завдань в Афганістані, куди вони відправляться незабаром після навчань на Яворівському полігоні.

І ось 26 липня з Івано-Франківського військового летовища об 11 годині в повітря піднявся спершу «Іл-76», на борту якого перебували частина українських десантників, а також бійці з Молдови, Білорусі та Канади. Останні, між іншим, були озброєні нашими автоматами АК, що, звісно, не могло не здивувати. Принагідно зауважимо, що й американці дещо здивували нас, бо, як виявилося, під час перебування у нас вони харчувалися виключно своїм сухим пайком, пили привезену з собою воду і, перепрошуємо, відвідували лише власні туалети, котрі, відлітаючи забрали з собою. А їхні два «Геркулеси», які прийняли ще частину українських, усіх американських, польських та британських десантників, вилетіли через півгодини після нашого «іла». Повітряна ескадрилья з трьох літаків взяла курс на Яворівський полігон.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА