друкувати


Станиславівські ратуші - екскурс в історію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-28 09:30:51

Те, що у середмісті стоїть далеко не перша будівля ратуші, знають багато івано-франківців. А якою ратуша Станиславова була у ХVII-XІX сторіччях можна дізнатися з книги «Станиславівські ратуші» із серії «Моє місто».

Тридцять третю книгу про рідний Івано-Франківськ видало історико-культурологічне товариство «Моє місто». Упорядкована Іваном Бондарєвим, книга «Станиславівські ратуші» містить переклади з польської мови текстів Чеслава Хованця, які були надруковані в газеті «Кур’єр Станиславівський». Допомагали у написанні цієї книги також працівники краєзнавчого музею: Михайло Паньків, Олександра Синиця та Олег Куриляк. Слід зауважити, що це вже друге видання книги «Станиславівські ратуші». У першій книзі під однією обкладинкою зібрані свідчення різних авторів.

Іван Бондарєв вважає, що існували чотири ратуші – 1662 року, 1695р., 1871р. та 1935р. створення. Робота над останньою четвертою ратушею була закінчена в 1939р. «Ратуша – це будинок рад. Проте, магістрат ніколи не засідав в ратуші, а в будівлі теперішнього медичного університету. На другому поверсі ратуші мав бути покутський музей, а на третьому – бібліотека. Архітектором останньої ратуші був Станіслав Треля, за проектом якого було побудовано костьол на вул. Вовчинецькій та колишній «Палац піонерів», – розповів співавтор видання Михайло Головатий. Книга «Станиславівські ратуші» містить багато світлин ратуші, плани-схеми побудованих ратушних споруд, фото виставкових експонатів теперішнього краєзнавчого музею.

Автор: Вікторія БІЛА