друкувати


Дорогу здолає той, хто йде

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-26 12:45:04

Днями шановна обласна газета «Галичина» опублікувала матеріал доволі категоричного забарвлення, що позначилось навіть на заголовку — «Мойсеї» комунальної пустелі». Що ж, коли враховувати загальний стан житлово-комунального господарства та неповороткі вітчизняні реформи, то скепсис, можливо, і виправданий. Втім, гадаємо, що і «реформатори» мають право на висловлення своєї позиції.

Так, справді, нашу команду нині стало модно називати реформаторами в лапках чи, скажімо, теоретиками. Непоодинокі висловлювання про те, що нам не вистачає практичного досвіду, а отже, «так звані реформи» приречені на поразку.

Відсутність саме комунального досвіду — факт доконаний. Нам, теоретикам, дійсно далеко до «практиків», чиїми молитвами галузь має 150 мільйонів боргів. Це не нашими зусиллями комунальні ЖЕО доведено до банкрутства, а їх послуги не висміюють лише ліниві.

Автор публікації цілком слушно згадує, що тим самим «практикам», нашим попередникам, і належить ідея створення «Єдиного розрахункового центру». Який згодом, за влучним виразом когось із журналістів, назвали «комунальною помпою для грошей».

Так-от, крім назви нереалізована «практиками» ідея має вкрай мало спільного з нинішніми реформами. Адже рішенням сесії міської ради створено компанію-управителя. За законом, управитель — це особа, функціями якого є забезпечення належного утримання будинків, а також організація забезпечення його мешканців житлово-комунальними послугами відповідно до нормативів, стандартів та інших правил.

Саме управитель від імені мешканців укладає відповідні договори та стежить за їх дотриманням. Що, власне, і викристалізовує першу ідею реформи: розмежування функцій замовника і виконавця.

До речі, про виконавців, під якими багато хто, зокрема й автор публікації, має на увазі «недолугі» (цитуючи автора) ЖЕО. Насправді це і ліфтові компанії, і перевізники побутових відходів, і приватні компанії, що вже надають послуги з прибирання будинків та їх територій.

У цьому полягає друга ідея: створення чинного ринку послуг. Завданням КП «ЄРЦ» має стати поетапне виведення окремих послуг на конкурси, на яких власним тарифом та якістю змагатимуться як нинішні ЖЕО, так і приватні компанії.

Третя ідея реформи полягає в інформаційній прозорості. Міський голова та депутати міськради доручили нам створення єдиної бази даних абонентів, що матиме наслідком у перспективі запровадження єдиної комунальної квитанції. Вже з листопада кожен мешканець зможе на сайті domivka.if.ua отримати детальну інформацію про розрахунковий тариф свого будинку, історію власних платежів, структуру витрат на свій будинок та виробників послуг, які їх надавали.

Як це не парадоксально, але на сьогодні в державі вже існує належне правове поле. Тож нашим завданням стала його адаптація до місцевих умов та розробка суто муніципальних нормативів. Про що, виконуючи доручення міського голови, ми і намагаємось регулярно інформувати громаду Івано-Франківська. Шкода, що за минулі п’ять років у цій площині і пальцем не кивнули наші попередники, які сьогодні, можливо, і підставно виступають критиками реформи.

Тож сподіваємось, що «доморощені мойсеї» справляться менше як за 40 років. і вже з листопада мешканці будинків відчують перші позитивні зміни у найпроблемнішій галузі Івано-Франківської господарки. Принаймні ми точно знаємо, що дорогу осилить лише той, хто йде.

Автор: Вадим ВОЙТИК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА