друкувати


Суботній вечір у Івано-Франківську позначився надзвичайним явищем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-26 10:45:42

Суботній вечір у Івано-Франківську позначився надзвичайним явищем. Кілька сотень людей зібралися на площі біля міського озера. Здебільшого — молодь, адже цю акцію організували завдяки інтернету та соціальним мережам.

У руках людей — різнобарвні паперові ліхтарі. Особливо популярними серед закоханих пар є червоні серця. Чимало охочих пишуть на них свої імена, побажання та мрії, а також розмальовують на власний смак та розсуд. Усі вони приймають участь у видовищному флеш-мобі. Це одночасний запуск у нічне небо палаючих ліхтарів.

Традиція запускати небесні ліхтарики народилася на Далекому Сході. Їх використовували в китайській армії для зв'язку та залякування марновірних ворогів. А згодом — і в мирних цілях: відлітаючі світила несли понад хмари мрії та бажання тисяч людей, ставши одним з обов'язкових атрибутів на кожному святі. В Україні такі флеш-моби набувають популярності. Наймасовіші спостерігалися у Києві та в Чернівцях. Івано-Франківськ відзначився понад сотнею палаючих ліхтарів.

Небесний ліхтар є спрощеною моделлю повітряної кулі. Закріплений внизу пальник розігріває повітря. Палива зазвичай вистачає на 15–20 хвилин перебування у повітрі. За період свого польоту він встигає піднятися на висоту від 200 до 500 метрів. Коли воно закінчується, ліхтарик повільно опускається на землю. Паперовий купол, каркас та органічне паливо, запевнили організатори флеш-мобу, швидко утилізовуються самою природою, не забруднюючи навколишнє середовище. Тож мрії івано-франківців, які організованим ключем, наче птахи у вирій, полинули услід за сонцем на захід, не завдали жодної шкоди. Швидше навпаки.

Джерело: Радіо «Західний полюс»