друкувати


«Львівклезфест» - фестиваль єврейської культури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-26 09:30:58

Труси й бюстгалтери, чи майтки і станики, як кажуть галичани, стали окрасою дивовижного дійства, яке відбувалось нещодавно у Львові. Свято називалось «Львівклезфест», або Третій клезмерський фестиваль-2011. Для тих, хто не знає, слово клезмер означає єврейський музикант. Сам фестиваль розпочався ще 1 липня. А 24 липня відбувався заключний етап фестивалю.

До Львова на свято жидівської та єврейської музики з’їхались євреї з багатьох країн: Швеції, Австрії, Молдови, Польщі, Росії й звичайно ж Ізраїлю. Староєврейська чи Жидівська, як вона колись називалась, вулиця міста Лева, на деякий час перетворилась на землю обітовану. Тут на квадратний метр зібрались стільки російських, шведських, польських і галицьких євреїв, що їх просто важко було порахувати. Навіть ті, хто не мав жодного відношення до єврейської культури одягали на себе кіпи і банти і долучались до дивовижного свята.

Вся Староєврейська вулиця була прикрашена не лише мотузками з праною великою нижньою білизною, а й фотографіями з побуту жидів, так називають саме галицьких євреїв, які крім власної єврейської культури всмоктували в себе культуру Галичини, і Львова зокрема. Поблизу світлин та предметів побуту кожен міг сфотографуватись, за визначену суму грошей – від 3 до 10 грн. Середмістя, а особливо площа поблизу міської ратуші також перетворилась на місце святкового дійства. Тут відбувалось театралізоване єврейське весілля двох закоханих молодих людей: Лєї та Іцхака. Львів’яни та гості міста захоплено дивились на церемонію одягання нареченої, обговорення приданого та одруження молодої пари. Дивовижним був і автомобіль наречених, на якому ті їхали до шлюбу – Опель Адмірал, 1937 року випуску.

Вся церемонія вінчання супроводжувалась цікавими єврейськими танцями під єврейську музику. Слід віддати належне організаторам фестивалю: костюми акторів, які брали участь у постановці жидівського весілля, були оригінальними і виготовлені ще на початку двадцятого століття.

Сама ідея фестивалю клезмерів, який, до речі, відбувається вже тричі поспіль, захопила не лише львівських жидів, а й українців, які долучались до дійства, перевдягаючись у єврейський одяг. Одразу на вулиці Староєврейській продавались чоловічі атрибути єврея – кіпи по 70, 0 грн. та капелюхи – по 250 грн. А для тих, хто хотів повністю зануритись у атмосферу жидівського життя на Галичині продавали Пейсахівку – самогонку, виготовлену на родзинках. Вартість такої пляшки дорога: 250 мл – 50 грн., а 0,5 л – 100 грн.

24 липня на староєврейську до Львова завітала величезна кількість клезмерів з різних куточків світу. Те, що їх об’єднує – єврейська музика – старовинна автентична і сучасна з хорошим аранжуванням. Слід сказати, що єврейська музика протягом віків всотували в себе музику тих народів, де євреї проживали – трохи ірландської, трохи польської, трохи румунської й молдавської, трохи німецької культури. Навіть подекуди відчувались галицькі й гуцульські мотиви. Співали на івриті та ідиші, а також українською й російською. Дивно, але серед слів івриту можна була почути споконвічні українські та російські вирази. Тож ті, хто не спілкується ідишем, могли більшість слів зрозуміти, хоч частину тексту все-одно перекладали російською. Запальні єврейські мелодії клезмерів, не залишили нікого байдужими, гості свята танцювали й підспівували музикантам.

Фестиваль єврейської культури «Львівклезфест» було організовано з ініціативи Львівського відділення Благодійного всеукраїнського єврейського фонду «Хесед-Ар’є».

Автор: Вікторія БІЛА