друкувати


Підлітки з чорними устами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-21 04:10:47

Майже щодня проходжу біля школи і бачу зграйки дівчаток і хлопчиків, які сидять на парканах, на східцях, на траві й нечувано грубо, лайливо спілкуються між собою.

П’ють пиво, палять і лихословлять. Особливо незвично чути матюки з уст дівчаток, які «емансиповано» намагаються не відставати від хлопців. У цей момент здається, що я торкнувся якогось чужого і незнаного світу, а ці підлітки — це старі, розчаровані у всьому бездомні бродяги. Та ні — кільканадцятирічні молоді обличчя, які світяться енергією. Тільки уста у багатьох із них чорні від пива, цигарок і лайок.

Що ж сталося з цим юним поколінням, адже такого раніше, як розповідають мої батьки і діди, не було. Хлопець соромився сказати дівчині грубе слово. А про дівчину годі й говорити — ніхто й уявити не міг, щоб з її уст злетіло нецензурне слово. А нині це стало великою проблемою для нашого суспільства, яку повинні дослідити педагоги, психологи та науковці.

Висловлю своє припущення. Після проголошення незалежності в Україні відбулася моральна дезорієнтація. До нас на шаленій швидкості увірвалося закордонне життя, яке ми неправильно зрозуміли. Ви подивіться, чим сьогодні пишається українська еліта, які свої основні ознаки вона підкреслює? Дорога машина, триповерховий котедж, нічний клуб, золото-алмазні оздоби, закордонні відпочинкові вояжі... Телевізор переповнений вихвалянням та блиском. І зовсім не чути, щоб хтось, хто, захлинаючись, хвалився новими надбаннями, розповів, яку він книжку прочитав, який фільм він переглянув. Зверніть увагу, що в жодному інтер’єрі політика чи бізнесмена ми не бачимо домашньої бібліотеки. Матеріальний блиск і духовна злиденність сучасної так званої еліти просто вражають.

А при чому тут, запитаєте ви, лайливі підлітки на паркані? А при тому. Бо коли немає високих орієнтирів, зір над головою і морального закону в душі, тоді все дозволено. Тоді молоді уста не чують небезпеки грубого слова й утверджують себе в очах ровесників (та й не тільки!) лайкою, силою, образом «пацана» з кулаком.

Не раз читав, що суспільство покладає великі надії на нове покоління, яке виросло в незалежній Україні. Якого майбутнього ми чекаємо від підлітків із чорними устами? А, може, я й помиляюсь, може, не всі такі...

Автор: Василь СТРУТИНСЬКИЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА