друкувати


Євро може обвалитися у найближчі дні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-19 01:14:38

Боргова криза Європи може поглибитися у найближчі дні або тижні через постійно зростаючу дохідність держоблігацій Іспанії та Італії і перерости в подію, що "має величезну системну значущість". За прогнозами аналітиків Royal Bank of Scotland, це вкрай негативно позначиться на євро.

"Регулятори зовсім не встигають за ходом подій і навряд чи зроблять щось істотне для підтримки Іспанії або Італії, - вважає старший аналітик ринку облігацій в RBS Харвіндер Шан, - Зараз склалися умови, які можуть привести до клінічної смерті євро, що повинне підштовхнути владу до рішучіших дій".

На думку Шана, інвесторам найближчим часом слід уникати інвестицій в облігації так званих периферійних країн єврозони, а в ідеалі - усіх держав цієї групи, окрім Німеччини.

Дохідності іспанських і грецьких держпаперів у понеділок, 18 липня, підскочили до максимуму за весь час існування євро. Дохідність 10-річних держоблігацій Іспанії збільшилася на 25 базисних пунктів, до 6,32% річних, дворічних бондів Греції - на 291 базисний пункт, до 36%.

У ході торгів у вівторок, 19 липня, дохідність 10-річних паперів Греції коливається у 18,3%, Ірландії - 14,1%, Португалії - 12,7%, Італії - 5,97%, Іспанії - 6,3%.

Нагадаємо, що у четвер, 21 липня, має відбутися надзвичайний саміт ЄС, в ході якого планується обговорити новий пакет заходів, який покликаний зупинити розростання найнебезпечнішої кризи, здатної викликати швидкий розвал єврозони і подальший крах ЄС.

Джерело: ТСН