друкувати


«Співаємо, як вміємо» — майстер-клас від «Перкалаби»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-19 11:30:46

Найгучніша майстерня розваг 9-го міжнародного фесту «АртПоле» — це вокальний тренінг від екс-учасника гурту «Перкалаба».

Художник та музикант Ярема Стецик кілька років тому започаткував фестивальний хор «Як умієм, так і пієм». Тут може спробувати свої сили кожен охочий, незалежно від музичних талантів.

Охочих поекспериментувавти із власною горлянкою чимало. Підтримали співаків мелодійним супроводом музиканти та навіть майстри. Тож цьогоріч хор перетворився на справжній оркестр. Назва колективу — «Як Умієм Оркестра». Його загальна чисельність — близько сотні чоловік. На вранішньому тренінгу — лише половина. Решта прийде поспівати по обіді. Хоча співом це важко назвати. Полоскання води у горлянці, галас, притупцьовування, і навіть різкі падіння на землю — усе задля здобуття якомога сильнішого нетрадиційного звуку.

Раніше, пригадують «старожили» фесту, хоровики вправлялися у вокалі на вантажівках, котрі спричиняють природну вібрацію звуку. А також у воді, котра теж має добру акустику. Цьогоріч перемістились на гойдалку. У народі цей проект вже давно охрестили «Хором глухонімих». Оригінальна розвага отримує своїх послідовників. Серед них, розповідає керівник оркестру, і польський колектив «Паприкалаба».

«Як Умієм Оркестра» готувався таким чином до Гала-концерту. У фінальний день на «АртПолі» пролунали гучні здобутки всіх учасників веселого дійства.

Джерело: Радіо «Західний полюс»