друкувати


Парацетамол може зарадити хворим на слабоумство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-19 09:45:14

Нові дослідження свідчать, що звичайні знеболювальні, такі як парацетамол, можуть суттєво зменшити прояви найгірших симптомів деменції, або ж слабоумства.

У Норвегії дослідили більш ніж 350 пацієнтів і виявили, що ті з них, хто вживає знеболювальні, стали менш агресивними та занепокоєними.

Це може означати, кажуть лікарі, що агресія та занепокоєння, які виявляють хворі на деменцію, можуть бути спричинені болем, про який пацієнти не можуть сказати лікарям в інший спосіб.

Автори дослідження сподіваються, що його результати допоможуть зменшити залежність таких пацієнтів від антипсихотичних (або нейролептичних) ліків. Їхню дію порівнюють із "хімічною дубинкою". Такі ліки мають сильний заспокійливий ефект, але в підсумку можуть погіршити симптоми деменції та підвищити ризик серцевого нападу чи навіть смерті.

Надра Ахмед, голова з Національної асоціації забезпечення сподівається, що результати цього дослідження змусять лікарів уважніше обирати медикаменти, які вони виписують пацієнтам.

"Тепер працівники будинків для літніх людей частіше питатимуть, чому деяким пацієнтам так легко призначають антипсихотичні ліки, якщо їхні симптоми могли бути викликані зовсім іншим", - каже Надра Ахмед.

За оцінками експертів, лише у Великій Британії щороку лікарі виписують антипсихотичні ліки 150 тисячам людей, яким вони насправді не потрібні.

Один з авторів дослідження, Клайв Баллард з товариства Альцгеймера каже, що їхні висновки можуть поліпшити умови життя хворих на слабоумство.

"Зараз у людей з деменцією біль не лікують, тому що його дуже важко діагностувати. Я думаю, що наші висновки можуть суттєво поліпшити життя хворих на деменцію людей", - каже він.

Парацетамол спричиняє рак?

Натомість автори іншого дослідження, вчені з Дослідницького центру раку Фреда Хатчінсона в Сіетлі, кажуть, що парацетамол може збільшити ризик виникнення рідкісної форми раку крові.

Так, вони припускають, що люди, старші 50 років, які не менше 4 разів на тиждень приймають ці ліки, можуть за 10 років захворіти на рак крові. Втім, інші фахівці наполягають, що між вживанням парацетамолу та раком крові немає чітко встановленого зв’язку.

До складу парацетамолу входить алкалоїд опію кодеїн, який можуть використовувати для виготовлення наркотичних речовин. Саме тому парацетамол потрапив до переліку препаратів, які в Росії з 1 червня 2012 року продаватимуть лише за рецептом.

Джерело: BBC Ukrainian