друкувати


Вчені пояснили, що варто робити, щоб "не згоріти" на роботі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-15 02:45:09

Британські психологи констатували, що працівники, чий робочий день триває більше восьми годин (п'ятиденний робочий тиждень), піддаються високому ризику "згоріти" на роботі через психічне, фізичне виснаження та стрес, і розповіли, як захиститися від цього.

Психолог Гарвардського університету Джоан Борисенко пояснила, що найкращий захист від "вигорання" - своєчасний діагноз, а жінкам слід користуватися так званою шкалою, на якій будуть розміщені діапазон позначок від "мені дуже добре" до "у мене почалося "вигорання".

І, щоб запобігти "вигоранню" потрібно увесь час оцінювати свій стан і, коли жінка відчує, що наближається до негативного стану – варти знайти способи, щоб зняти стрес, на кшталт, відпочинок, масаж тощо.

Борисенко вивчила згубний вплив перевантажень на жінок. За її даними, кожна десята жінка працює більше 45 годин на тиждень. А тому більшість жінок виснажені фізично і психічно, пише The Daily Mail.

"Причиною цього згубного явища найчастіше стає скорочення штатів. Навантаження на співробітників, що залишилися зростає, але протестувати вони бояться, щоб їх самих не потрапили під наступне скорочення", - сказала Борисенко.

За її словами, особливо важко доводиться жінкам, оскільки вони більше, ніж чоловіки, схильні догоджати оточуючим і ігнорувати власні потреби.

Вона також додала, що стані "вигорання" людина втрачає мотивацію і життєві сили, ненавидить свій спосіб життя.

"Багато жінок помічають цей стан лише тоді, коли він практично незворотній. З 2000 жінок, яких обстежила Борисенко, кожна третя приймала антидепресанти. При цьому 18% нікому не повідомляли про це, а 10% взагалі не розповідали ні про що своїм чоловікам", - відзначила лікар.

Симптоми "вигорання" деколи нагадують депресію, але медикаменти не допомагають, підкреслює Борисенко.

"Коли віддаєш усі сили, продуктивність праці зростає, але швидко закінчується. У стані стресу хочеш отримати певну нагороду за працю. А потім виявляєш, що продуктивність знижується: докладаєш більше зусиль, але якість зробленого падає. Так починається "вигорання", - пояснила Борисенко.

Вона також додала, що у жінок в цій ситуації розвивається скептичне і негативне ставлення до життя. Відчуття, що ними все нехтують, формує "комплекс мучениці" - жінка ображена на весь світ і вважає дратівливість виправданою, зауважує Борисенко.

Тому психологи рекомендують радикально міняти спосіб життя. Дуже важливо навчитися, на їх думку, відрізняти позитивний стрес від негативного.

Джерело: ТСН