друкувати


Доля геотермальної установки. Депутати знову гальмують прогрес

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-15 10:30:37

Депутати Івано-Франківської міської ради вирішили поки що не давати землю під будівництво в обласному центрі першої в Україні геотермальної установки.

Йдеться про ділянку в районі вулиці Симоненка, під якою, згідно даних геологів, на глибині 3,5 тисячі метрів залягає досить значний горизонт гарячої води, температура якої сягає 87 градусів а товщина водяного стовпа – 46 метрів.

Ідею використовувати цю воду для опалення прилеглого до вулиці Симоненка житлового кварталу вже третій рік виношує і намагається просунути керівник спеціалізованого ТзОВ «Геотермал» Віктор Шевчук. З його слів, сьогодні очолювана ним фірма володіє технологією, як вилучити воду з гарячих горизонтів, подати її на теплообмінник і закачати назад під землю без завдання шкоди довкіллю. При цьому вартість такої енергії не перевищує вартості витраченої на закачування води і становить всього 66 гривень а 1 ГКал (з урахуванням закладених коштів на повернення інвестицій – 67 – 68 гривень за 1 ГКал.). Це, зокрема, в кілька разів дешевше, ніж тепло, яке подає в оселі ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Каменем спотикання для проходження вказаного рішення в раді стала відмова В.Шевчука озвучити інвестора проекту. Зі слів керівника «Геотермалу», це німецька фірма, яка має певний досвід роботи в цій сфері (зараз в ФРН функціонує 34 подібних об’єкти) і не вимагає майна громади Івано-Франківська у заставу. В зв’язку з цим депутати вирішили відкласти розгляд питання про надання земельної ділянки у оренди допоки проект не буде погоджено на пофільній депутатській комісії із залученням спеціалістів «Теплокомуненерго».

Автор: Сергій БІЛИЙ