друкувати


Понад пів тисячі неоформлених працівників виявлено на Прикарпатті в поточному році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-12 12:45:59

Одним із пріоритетних напрямків перевірочної роботи працівників державної податкової служби в області залишається робота по виявленню фактів ухилень від оподаткування заробітної плати, а також використання роботодавцями праці найманих працівників, з якими не оформлено трудові відносини.

Протягом поточного року податківці значну увагу приділяли тим суб’єктам підприємництва, які надають послуги під час зимового курортного сезону і здійснюють господарську діяльність у місцях масового відпочинку людей, на територіях санаторіїв, туристичних баз, готельних комплексів, мотелів, баз відпочинку, приватних садиб, закладів харчування, підйомників на гірських трасах, пунктів прокату гірськолижного спорядження, розташованих у придатних для зимового туризму місцях.

Так, за результатами проведених перевірок, виявлено 506 неоформлених найманих працівників. Суб’єктами господарювання із 360 громадянами оформлено належним чином трудові відносини і перераховано до бюджету 35,3 тис.грн податку на доходи фізичних осіб із виплаченої їм офіційної заробітної плати.

Також в цьому році документальними перевірками, в тому числі спільно з іншими контролюючими органами, з питань виявлення фактів ухилень від оподаткування різного роду виплат, заробітної плати, видачі її за рахунок “тіньових” коштів (виплати заробітної плати у “конвертах”, ведення подвійної бухгалтерії, тощо) охоплено 67 юридичних осіб та 86 фізичних осіб-підприємців. Перевірками донараховано 1 222,5 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Із загальної суми узгоджених донарахованих сум 510,3 тис.грн надійшли до бюджету. Серед виявлених порушень, зокрема, у 2-х випадках виявлено ведення подвійної бухгалтерії, у 42 випадках встановлено приховування заробітної плати від оподаткування, виплата її за рахунок „тіньових” коштів, у 34 випадках - надання матеріальних та соціальних благ. За наслідками проведених перевірок з питань виявлення неоформлених найманих працівників за ініціативою податкових органів області до прокуратури надіслано 34 матеріали.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області