друкувати


П.Данилюк: У пенсійній реформі настав час конкретних дій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-12 12:30:04

Сьогодні вже і скептикам зрозуміло, що пенсійна система України з її разючими диспропорціями, коли мільйони пенсіонерів отримують жалюгідну пенсію до тисячі гривень, а окремі колишні високопосадовці — в десятки разів більше, коли проблема наповнення скарбниці Пенсійного фонду вже є більш ніж очевидною, коли велика  частина економічного середовища ховається із зарплатами, а значить і пенсійними  внесками, в «тіні», вимагає реформи.

В інтерв’ю газеті «Галичина» начальник головного управління ПФУ в області Петро Данилюк веде мову про заходи, що дозволять забезпечити належні виплати пенсіонерам вчасно і в повному обсязі.

Власні доходи Фонду зростають

— Петре Васильовичу, яка нині ситуація з надходженням коштів до Пенсійного фонду?

— Нагадаю, що наповнення бюджету Пенсійного фонду залежить від двох основних чинників — обсягу фонду оплати праці, що є базою для нарахування страхових внесків, і своєчасності сплати цих внесків. За перше півріччя нинішнього року до бюджету ПФУ надійшло власних коштів на суму 1 208,4 млн грн. План виконано на 101,9%. А порівняно з відповідним періодом минулого року власні доходи зросли на 212,1 млн грн, або на 21,3%.

— А завдяки чому вдалося досягти такого збільшення?

— Я б назвав кілька факторів. Передусім це збільшення фонду заробітної плати на 387 млн грн за січень-травень 2011 року, внаслідок чого страхові внески зросли на 143,2 млн грн. Другий позитивний фактор — запровадження обов’язкової щомісячної сплати єдиного соціального внеску фізичними особами — підприємцями, що перебувають на спрощеній системі оподаткування. Надходження від страхувальників цієї категорії зросли в чотири рази.

За єдиним соціальним внеском

— Як ви вважаєте, перехід на єдиний соціальний внесок виправдав себе?

— Звичайно. Адже страхувальники замість платежів у чотири соцстрахівські фонди почали платити єдиний внесок. Відбулася консолідація в одному органі (ПФУ) таких функцій, як облік платників, збір та облік страхових коштів, контроль за нарахуванням і сплатою єдиного внеску, подання єдиної звітності. А вже Державне казначейство автоматично розподіляє єдиний внесок між фондами відповідно до встановлених законом пропорцій.

Нині в Пенсійному фонді створено Державний реєстр страхувальників та застрахованих осіб, доступ до якого мають усі фонди соціального страхування. Словом, удосконалення й посилення контролю за сплатою єдиного внеску, розширення бази для його справляння позитивно вплинули на стан надходження коштів у всі без винятку фонди.

Тим часом навантаження на працівників органів Пенсійного фонду в області та й відповідальність, безумовно, збільшилися. Проте ми намагаємося максимально оптимізувати робочий процес: удосконалюємо програмне забезпечення, впроваджуємо електронну форму звітності, проводимо роз’яснювальну роботу з платниками. Окрім того, зменшили кількість планових перевірок, якщо для цього немає вагомих підстав. А навіщо йти на підприємство, котре своєчасно сплачує єдиний внесок і подає звітність?!

Пенсійне забезпечення

— Як ви гадаєте, наше суспільство готове до змін, які пропонує пенсійна реформа?

— Я переконаний, що зволікати з наведенням ладу в пенсійній системі далі не можна. Якщо йдеться про те, що загалом в Україні нині 100 працюючих годує 80-90 пенсіонерів, то в нашій області ситуація зовсім катастрофічна — на 100 працюючих припадає 107 пенсіонерів. Середній рівень пенсійної виплати в області постійно збільшується. На 1 липня 2011 року він сягнув 1 040,26 грн, що на 83,36 грн більше, ніж торік. Проте кількість літніх людей, котрі отримують виплати на рівні менше тисячі гривень, доволі значна і становить 186 тис. осіб, тобто більше половини всіх пенсіонерів області. А це означає, що чимало наших батьків, дідусів і бабусь ледве зводять кінці з кінцями. Тому потрібно вживати кардинальних кроків і не розтягувати реформу на десятиліття.

Манни з неба годі сподіватися

— Як спонукати працівників платити внески до Пенсійного фонду з усієї зарплати, адже значна їх кількість одержує зарплату в «конвертах»? А є такі, що взагалі не сплачують внесків і, досягнувши пенсійного віку, звертаються по пенсію до Пенсійного фонду. Як ви працюєте з таким контингентом?

— У законі визначено, що для призначення пенсії в мінімальному розмірі потрібно мати не менше 15 років страхового стажу. Якщо навіть такого стажу немає, буде призначено державну соціальну допомогу відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», але за збільшеного пенсійного віку.

Кошти взагалі не можуть падати, як манна небесна. Їх має заробляти економіка. Зменшення чисельності працюючих порівняно з початком року в 14 районах і містах області уповільнює темпи надходження коштів до фонду.

Зарплата в «конвертах» — пошесть, про боротьбу з якою розмов багато. Пенсійний фонд вимушений підключатися до здійснення дій реальних. Адже порівняно з початком року більш як на три тисячі зросла кількість застрахованих осіб, які отримують мінімальну заробітну плату. Їх чисельність залишається значною і становить 28,6% усіх працюючих.

Проте легалізація заробітної плати має відбуватись одночасно з підвищенням вартості робочої сили. Нам потрібно підвищувати ціну робочої сили, бо вона у нас надто низька. і обов’язкова умова — своєчасність виплати заробітної плати, від якої залежать сьогоднішні виплати пенсій. Лише за такої умови реформування заробітної плати буде результативним і матиме позитивні наслідки для фінансової стабільності пенсійної системи. На цьому, зокрема, наполягає Федерація профспілок України.

На 1 липня ц.р. заборгованість зі сплати єдиного внеску становить 6,3 млн грн. Найбільше — близько мільйона гривень заборгували підприємства житлово-комунальної сфери області. Повільними темпами скорочується заборгованість зі страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що виникла до 1.01.2011 року. Зменшення її порівняно з  початком року становило 4 842,5 тис. грн, або 85,7%. Найбільші суми заборгованості зі страхових внесків у Галицькому, Долинському, Тисменицькому районах, а також у містах Івано-Франківську, Калуші, Коломиї. Нарощено заборгованість зі страхових внесків у Богородчанському, Верховинському, Долинському, Косівському, Рогатинському, Рожнятівському, Снятинському, Тлумацькому районах та в місті Яремчі.

На 1 липня цього року не погашено 28,2 млн грн недоїмки зі сплати страхових внесків. Причому 43,2% заборгованості — за підприємствами-банкрутами й тими, хто не має активів для її погашення.

Аби впливати на ситуацію, Пенсійний фонд надіслав вимоги на суму 14 млн грн до Державної виконавчої служби для примусового стягнення, а також позовні заяви до суду про стягнення заборгованості на суму 3,9 млн грн. До адміністративної відповідальності притягнуто 312 керівників і накладено штрафи на 164 тис. грн.

Аспекти накопичувальної системи

— Законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» передбачає прискорення запровадження другого рівня пенсійної системи. Яким буде механізм і наскільки готові органи ПФУ взяти на себе виконання цієї доволі непростої функції?

— Насамперед зазначимо, що накопичувальну систему буде запроваджено тоді, коли вдасться досягти бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду України. За попередніми розрахунками, це може статися в 2013-2014 роках.

Частина пенсійних внесків від працівників надходитиме до накопичувального фонду — одночасно із зменшенням як надходжень до солідарної системи, так і вартості одного року страхового стажу в солідарній системі для учасників другого рівня. Це зменшення буде компенсовано тим, що учасники другого рівня отримуватимуть дві пенсії: одну — із солідарної системи відповідно до страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески (єдиний внесок), а другу — за рахунок накопичень на другому рівні.

Обов’язок сплати внесків до солідарної системи, яка так і залишиться базовою, зберігатиметься: учасник другого рівня сплачуватиме внески і до солідарної системи у складі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Ми вже не один рік проводимо підготовку до цієї масштабної роботи. Відомо, що базовим елементом для адміністрування накопичених коштів має стати система персоніфікованого обліку, яку було запроваджено в Україні ще 1998 року. Вже нині пенсії в солідарній системі призначають  відповідно до заробітної плати, зазначеної в системі персоніфікованого обліку за період із 1 липня 2000 року.
З початку 2010 року цю систему реорганізовано й запроваджено щомісячну персоніфікацію. Система персоніфікованого обліку вже здатна зберігати дані індивідуальних накопичувальних рахунків.

Також розроблено технологію обліку інвестиційного доходу та його розподілу на індивідуальні накопичувальні рахунки. Нині триває робота над відпрацюванням схеми проходження коштів і взаємодії Пенсійного фонду України з іншими суб’єктами накопичувальної системи. Завершено централізацію основних інформаційних систем і створено корпоративну мережу, що надасть доступ в он-лайн-режимі до системи Накопичувального фонду з будь-якого районного управління Пенсійного фонду. Словом, часу для «розкачки» нема. Настав час для конкретних дій.

Інтерв’ю взяв Володимир КРИВОРУЧКО