друкувати


Інформація про хід реалізації Програми зайнятості населення Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-11 05:30:33

Інформація про хід реалізації Програми зайнятості населення міста Коломиї за І півріччя 2011 року.

На виконання Програми зайнятості населення міста Коломиї протягом звітного періоду центром зайнятості проводилась відповідна робота щодо сприяння зайнятості населення, яка спрямована на працевлаштування незайнятих громадян, зокрема, соціально незахищених громадян, що не можуть на рівні конкурувати на ринку праці.

Чисельність незайнятих громадян міста, що перебувала на обліку в Коломийському центрі зайнятості з початку 2011 року складає 3078 осіб. Станом на 30.06.2011року перебувають на обліку в центрі зайнятості 1116 осіб - мешканці міста, з них - безробітних громадян 1074 особи.Рівень зареєстрованого безробіття на 30.06.2011 року по місту зріс на 0.96 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року і складає 2.75 %.

З числа осіб, що звернулися до центру зайнятості, працевлаштовано від початку року 1470 мешканців міста, незважаючи на складний фінансово-економічний стан підприємств і організацій.

Для забезпечення працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, на підприємствах, установах і організаціях міста на 2011 рік заброньовано 33 робочих місця, в тому числі для жінок з дітьми до 6 років – 3 робочі місця; одинокі матері з дітьми до 14 років – 1 робоче місце; молодь, яка закінчила ЗОШ, якій надається перше робоче місце – 1 робоче місце; молодь, яка закінчила ПТУ, якій надається перше робоче місце – 2 робочих місця; молодь, яка закінчила ВНЗ, якій надається перше робоче місце – 16 робочих місць; молодь, яка звільнилася із строкової або альтернативної служби – 2 робочих місця; молодь, якій виповнилося 15 років і яка може, як вийняток, прийматися на роботу - 1 робоче місце; молодь, яка залишилася без піклування батьків (сироти) - 1 робоче місце; особи передпенсійного віку – 4 робочих місця; особи, звільнені після відбуття покарання - 2 робочих місця.

На заброньовані робочі місця підприємствами міста від початку 2011 року працевлаштовано 20 осіб, з них: молодь, яка закінчила ВНЗ, якій надається перше робоче місце – 11 осіб; жінки з дітьми до 6 років – 6 осіб; передпенсійного віку – 1 особа; звільнені після відбуття покарання - 1 особа, молодь, яка звільнилася із строкової або альтернативної служби – 1 особа.

Крім того, з метою належної організації роботи щодо підвищення якості послуг, що надаються службою зайнятості особам з обмеженими фізичними можливостями, та активізацію роботи щодо сприяння їм у працевлаштуванні протягом звітного періоду в центрі зайнятості перебувало 51 інвалід з міста (ІІІ група - 39 осіб, ІІ група – 10 осіб, І група – 2 особи), з яких працевлаштовано 21 особу (2 особи - І групи, 5 осіб – ІІ групи, 14 осіб – ІІІ групи).

Активно проводилась робота центром зайнятості спільно з роботодавцями із забезпечення повноти й оперативності поновлення даних про наявність вільних робочих місць і вакантних посад, в результаті чого на 30.06.2011 року зареєстровано всього 2596 вакансій, з яких 1913 вакансій по місту. Навантаження на одне вільне робоче місце в цілому складає 12 осіб, зокрема, по місту Коломиї - 10 осіб.

Для забезпечення зайнятості населення від початку 2011 року спеціалістами служби зайнятості проведено ряд заходів, зокрема, 18 cемінарів з роботодавцями міста і району, в яких взяли участь 441 особа, 26 міні-ярмарків вакансій, в результаті яких 20 осіб отримали робочі місця.

Проведено одну конференцію, в якій взяли участь 181 роботодавець.

Проведено обстеження 1024 ПОУ, в ході яких виявлено 380 вакансій.

З метою посилення активної державної політики сприяння зайнятості населення проведено заходи, спрямовані на забезпечення зайнятості населення. Важливу роль у забезпеченні зайнятоcті відіграє створення нових робочих місць. За 2011 рік за рахунок різних джерел фінансування введено в дію всього 1162 нові робочі місця, з них – 829 у місті Коломиї. Найбільше створено нових робочих місць на таких підприємствах міста: ТОВ "Краєвид", ТОВ "ФОП", МП "Розтверк", ПП "Мастак-сервіс" та інші.

Продовжується фінансування коштів із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття підприємствам, організаціям і суб’єктам підприємницької діяльності – фізичним особам на створення додаткових робочих місць шляхом надання дотацій роботодавцям. Від початку року укладено 116 договорів щодо надання дотаційних коштів 92 суб’єктам підприємницької діяльності. З них по місту - 62 договори. Працевлаштовано на дотаційні місця 60 безробітних - мешканці міста.

Згідно договорів від початку року профінансовано дотаційних коштів на суму 3156.7 тис. грн.

На даний час ведеться роботаз організації та проведення оплачуваних громадських робіт. Протягом звітного періоду спеціалістами центру зайнятості укладено 122 угоди з зацікавленими підприємствами, установами та організаціями району з загальною потребою 597 робочих місць, з них: 108 договорів за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Взяли участь у громадських роботах 744 особи, з них 201 громадянин - мешканці міста.

Важливу роль у забезпеченні ефективної зайнятості безробітних відіграє профорієнтація та перепідготовка їх на нові професії на нові робочі місця чи підвищення кваліфікації або стажування безпосередньо на виробництві на робочому місці на замовлення роботодавця. Навчання, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних успішно проводиться у центрі професійно-технічної освіти м. Івано-Франківська. Ефективними в працевлаштуванні є курси цільового призначення.

З метою соціального захисту, підвищення конкурентоспроможності незайнятого населення, враховуючи потребу в кадрах протягом звітного періоду за направленнями служби зайнятості 381 особа (з міста - 186 осіб) проходили професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та стажування за такими професіями та спеціальностями:

інженер з охорони праці, адміністратор, бухгалтер, експедитор, продавець продовольчих товарів, фармацевт, менеджер, штукатур, водій, складальник взуття, комірник, укладальник-пакувальник, економіст, токар, столяр, юрист, кухар, продавець-консультант, охоронець, технік, швачка, технолог, модельєр-конструктор, електрогазозварник, оператор комп’ютерного набору, птахівник, пекар, кухар, експедитор, в’язальник, водій, дояр, продавець непродовольчих товарів, офіціант, технік, бармен, кондитер, інженер-програміст, ремонтувальник русловий, складальник виробів з деревини, інженер з автоматизації, комірник, охоронець, агент з організації туризму, оператор лінії у виробництві харчової продукції, покоївка, слюсар-ремонтник, монтажник, контролер-касир та ін.

Від початку 2011 року працевлаштовано 254 особи, які проходили професійне навчання. Це складає 66.7 % від числа безробітних, які проходили професійне навчання.

Питання самозайнятості та започаткування власного бізнесу висвітлювалося на семінарах "Від бізнес-ідеї до власної справи", "Як розпочати свій бізнес?", з питань організації зеленого туризму. Протягом звітного періоду центром зайнятості організовано 16 семінарів з питань малого бізнесу, підприємництва та самозайнятості, в яких взяли участь 172 громадяни міста і району.

Одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності отримали 48 осіб, з них 31 особа - мешканці міста.

Від початку року безробітним міста і району надано 8765 профінформаційних і 7416 профконсультаційні послуги; проведено 504 семінари, в яких взяли участь 8625 осіб і працевлаштовано 1957 осіб; проведено 140 семінарів з техніки пошуку роботи, в яких взяли участь 2765 безробітних, з них працевлаштовано 633 особи.

За 2011 рік спеціалістами центру зайнятості проведено профорієнтаційну роботу з старшокласниками та випускниками загальноосвітніх шкіл Коломийщини з питань професійної орієнтації на вибір майбутніх професій, актуальних на місцевому ринку праці. За вказаний період проведено 593 заходи: семінари, тренінги, дні відкритих дверей та семінари-тренінги з випускниками шкіл, дні кар’єри, презентації навчальних закладів, в яких взяли участь 12677 учнів шкіл міста і району.

В Коршівському професійно-технічному училищі №32 та Коломийському вищому професійному училищі №14 - проведено презентації цих навчальних закладів за участю учнівської молоді Коломийщини та роботодавців – 273 особи.

Від початку року організовано і проведено 8 днів відкритих дверей центру зайнятості, в яких взяли участь 225 осіб; 10 професіографічних екскурсій – 686 осіб; 44 профорієнтаційних уроки – 2138 осіб; профінформаційний семінар для батьків в Дебеславцівській ЗОШ – 130 осіб; профінформаційний семінар для працівників освіти в Струпківській, Замулинецькій ЗОШ та у відділі освіти Коломийської РДА – 72 особи; для осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі – 2 заходи – 27 осіб, ярмарки професій – 3 заходи – 348 осіб, ярмарок кар’єри – 230 осіб.

З нагоди отримання дипломів робітничих професій – акція "Випускник" в Отинійському професійному ліцеї енергетичних технологій – 158 осіб.

Про зміни в законодавстві України згідно Законів України "Про зайнятість населення", "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та "Про зміни до деяких Законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення", виконання Програми зайнятості населення, профінформаційні та профконсультаційні послуги, організацію професійного навчання і стажування центр зайнятості регулярно інформує громадян через місцеві засоби масової інформації: газети: "Вільний голос", "Життя і праця", "Коломийська правда", "Реклама", "Коломийські вісти"; телебачення: ПП "Телерадіокомпанія НТК", радіомовну компанію ПП "Радіостудія "Сяйво".

За 2011 рік було висвітлено 154 публікації, з них: 37 статей (інформацій) опубліковано в пресі, 62 трансляції – по місцевому телебаченню, 55 – по місцевому радіо.

Організаційні заходи, які проводились в центрі зайнятості протягом звітного періоду, спрямовані на посилення активної державної політики сприяння зайнятості населення та упередження стрімкого зростання безробіття на локальному ринку праці, на забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності та ефективного соціального захисту окремих категорій населення з обмеженою конкурентноздатністю на ринку праці.

Директор Коломийського міськрайонного центру зайнятості М.Мацьків