друкувати


Запровадження в Україні ринку землі може спричинити дефіцит пшениці та кукурудзи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-08 01:45:52

Запровадження в Україні ринку землі може спричинити дефіцит пшениці та кукурудзи, вважає президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

"Зараз у аграріїв відмиваються всі кошти, а у серпні-вересні треба готувати поля під новий врожай. Відповідно за браком коштів ніхто не засіється. Додайте до цього відкриття ринку землі... Наступного року ми отримаємо ситуацію, коли не буде не тільки гречки, а й основних культур: пшениці, кукурудзи тощо", — сказав він.

За його словами, ситуація з продажем земель "непрозора і незрозуміла".

"Передбачено, що на ринку землі буде три агенти: фермерське господарство, держава і приватні особи. Виникає запитання: якщо у фермерів забрали гроші сьогодні, за які гроші вони будуть куплять землю 1 січня?", — наголосив Ліссітса.

Експерт також переконаний, що встановлення експортних мит на ріпак та соняшникову олію призведе до знищення сільського господарства України.

"Є два проекти постанови уряду від Міністерства економіки і Міністерства аграрної політики. Пропонується встановити експортні мита на ріпак, соняшникову олію тощо. Таким чином мова йде про те, щоб знищити українське сільське господарство за півроку", — підкреслив президент УКАБ.

Нагадаємо, Верховна Рада 7 липня прийняла в другому читанні і в цілому закон "Про Державний земельний кадастр", який передбачає відміну з 2013 року державних актів на право власності на земельні ділянки.

Документ міститиме наступну інформацію про землю - кадастровий номер, місцерозташування, опис меж, площа, дані про якісний стан земель, цільове призначення, інформацію про обмеження у використанні земель, нормативно-грошову оцінку та ін.

Джерело: ТСН