друкувати


Напрямок на право: освіта і кар'єра

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-06 01:30:31

Юридичний інститут Прикарпатського національного університету виходить на провідні позиції серед вищих навчальних закладів, які готують спеціалістів у престижній сфері правознавства.

Дедалі частіше абітурієнти, які бажають здобути популярну в усі часи юридичну освіту, вибирають для навчання Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Стефаника. На дні відкритих дверей, який проводився нещодавно, в цьому івано-франківському вузі можна було зустріти, скажімо, і мешканців Львівщини, які цікавилися тутешніми умовами вступу, попри славні традиції свого місцевого університету. Виявляється, навчання в Івано-Франківську майбутнім абітурієнтам рекомендували аж ніяк не випадкові люди, а професійні юристи з державних установ, які добре знають ціну підготовлених в Юридичному інституті кадрів.

"Наш вуз хоч і молодий, наступного року ми будемо святкувати своє двадцятиліття, але вже встиг завоювати собі визнання, - зауважила в розмові з репортером "ГК" директор Юридичного інституту Валентина Васильєва. - Підтвердженням цього є й досягнення наших студентів на Всеукраїнській олімпіаді з правознавства, яка щорічно проводиться Міністерством освіти і науки та є певного роду моніторингом тих двох сотень освітніх закладів, які готують юристів за спеціальністю «правознавство».

Цього року Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Стефаника зайняв у командному заліку почесне четверте місце, пропустивши вперед лише команди юридичних факультетів Київського національного університету імені Шевченка, Львівського національного університету імені Франка та господарів олімпіади - Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого. Окрім того, дві студентки івано-франківського вузу в особовому заліку зайняли два других місця. Мабуть, невипадково ректор Харківської академії, оголошуючи результати і вручаючи переможцям дипломи, назвав Юридичний інститут тим молодим вузом, який наступає на п'яти лідерам.

За словами Валентини Васильєвої, якісну освіту в Юридичному інституті забезпечують різні чинники, серед яких - використання сучасних інноваційних методів, вимогливість до викладацького складу, повне інформаційно-методичне забезпечення навчального процесу. "Університетський рівень освіти передбачає також певну наукову складову, - пояснювала репортерові "ГК" Валентина Васильєва. - З цією метою у нашому інституті була створена і працює наукова лабораторія від Академії правових наук, яка займається дослідженнями проблем корпоративного права. До речі, це єдина в Україні наукова установа, яка вивчає регулювання корпоративних відносин, інтерес до яких сьогодні зрозумілий: де більше обертається капіталу, там більша ціна правового питання - і адвокатського обслуговування, і юридичних консультацій".

Окрім того, у рамках міжнародної наукової співпраці Прикарпатського університету Юридичний інститут став єдиним в Україні членом Міжнародної екологічної академії при ООН. Цього року доцент кафедри трудового, екологічного і аграрного права Світлана Романко стане учасником Всесвітньої конференції з охорони водних об'єктів, яка відбуватиметься в Південноафриканській республіці.

Ще одне досягнення у сфері міжнародних стосунків - договір з Краківською академією про спільну підготовку магістрів за спеціальністю "судова адміністрація". Такий документ про вищу освіту, який отримують деякі випускники в Івано-Франківську, фактично є дипломом міжнародного зразка і може бути використаний в Євросоюзі без додаткової нострифікації.

Та найголовніше, що в Юридичному інституті Прикарпатського університету імені Стефаника зацікавлені в тому, щоб їхній випускник не покидав стіни закладу голим теоретиком, а отримував можливість практикувати юриспруденцію ще під час навчання у вузі. Загалом для студентів Юридичного інституту підписано угоди про бази практик із понад трьома десятками установ.

"Серед наших найбільших партнерів у навчальному і практичному процесі - юридична компанія "Моріс Груп", наша співпраця з якою - це щось глибше і серйозніше, ніж звичайна база практик, - розповідала Валентина Васильєва. - Укладений договір передбачає стимулювання найкращих студентів іменними стипендіями від компанії, а також закордонними поїздками на розгляди справ у міжнародні суди, арбітражі".

Для визначення претендентів на стипендію від "Моріс Груп" в Юридичному інституті спеціально розробили рейтингове оцінювання успішності студентів, щоб на його основі провести об'єктивний підрахунок і нікого не залишити поза увагою. До речі, не тільки студент, який переможе за рейтингом оцінок, отримуватиме матеріальний стимул від юридичної компанії "Моріс груп", стипендіями будуть відзначені також студенти, які найкраще виявлять себе у науковій сфері та в громадській діяльності.

"Важливо, що співпраця з "Моріс груп" для нас взаємокорисна, - відзначила Валентина Васильєва. - Юридична компанія має змогу добирати собі кадри серед наших випускників ще під час їхнього навчання, а ми маємо можливість коштом меценатів стимулювати наших студентів краще засвоювати знання".

Джерело: Галицький Кореспондент