друкувати


На Прикарпатті кількість порушень під час ЗНО скоротилась на 88%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-05 03:50:31

На прес-конференції для журналістів регіональний координатор  громадянської мережі ОПОРА Іван Маруняк підсумував хід кампанії ЗНО-2011 року в області та заявив про старт моніторингу вступної кампанії.

Якщо порівнювати цьогорічне незалежне оцінювання з попереднім, то в Івано-Франківській області воно пройшло значно краще: скоротилася кількість випадків, коли абітурієнти на пункти тестування приходили без документів, кардинально скоротилась загальна кількість порушень. Тенденцію до їх зменшення видно неозброєним оком — їх стало менше аж на 88%! Торік було анульовано через порушення з боку абітурієнтів 109 робіт, цього року — лише 13. «Рівень проведення ЗНО в Івано-Франківській області ми оцінюємо достатньо високо», — зазначив І. Маруняк.

Проте все ж недоліків не оминути, їх таки зафіксували спостерігачі ОПОРИ. Іван Маруняк наголосив, що вони жодним чином не пов’язані з роботою Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО). Найбільшою проблемою цьогорічного ЗНО є неявка абітурієнтів на тестування. Зазначу, що така проблема була і торік. По чотирьох областях — Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Закарпатській, які обслуговує ІФРЦОЯО, 2011 року явка знизилась на 1,1 %, що завдало державі збитків на суму понад мільйон гривень. «Цілком доречно було би, якщо б ті, від кого залежить прийняття рішень, подумали над тим, аби абітурієнт, який без поважної причини не з’явився на пункт тестування, певною мірою компенсував витрати держави на проведення ЗНО», — наголосив регіональний координатор.

У ході спостереження також відмітили недосконалу роботу «Укрпошти». «Основний недолік полягав у тому, що не всім абітурієнтам «Укрпошта» доставила сертифікат — один з основних документів, на підставі якого абітурієнт має право перебувати на пункті тестування і складати тест. Проте тут права абітурієнтів не порушено, адже їм дозволили складати тести на додатковій сесії», — наголосив І. Маруняк.

Що стосується порушень, то вони були незначними і на проведення ЗНО не вплинули. Зокрема,  спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували факти використання мобільних телефонів персоналом, який організовував ЗНО. Це стосується чергових у пункті тестування, котрі чи то через недостатню поінформованість, чи через інші причини ігнорували норму про заборону їх використання. Враховуючи те, що випадки користування мобільними телефонами створюють імовірну загрозу просочення інформації щодо змісту тестових зошитів, громадянська мережа ОПОРА рекомендує наступного року при підготовці персоналу звертати особливу увагу на заборону використання мобільних телефонів персоналом пункту тестування.

Від моніторингу ЗНО спостерігачі ОПОРИ плавно перейшли до моніторингу вступної кампанії, котра стартувала 1 липня. За вступною кампанією опорівці спостерігають у трьох найбільших ВНЗ краю: ПНУ ім. В. Стефаника, університеті нафти і газу та медичному університеті. Окремі пропозиції й рекомендації, за результатами спостережень, надішлють до Міністерства освіти, науки, молоді та спорту. «Будемо мати надію, що в перспективі їх буде враховано», — підсумував Іван Маруняк.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА