друкувати


Що шукали підпільні копачі в селі Козаківці?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-05 05:45:37

Як уже писала «Галичина», понад тиждень не вщухає місцева напруга у селі Козаківці Болехівської міської ради — громада перенасичена розмовами, чутками, здогадками і переказами про «чорних археологів», які, мовляв, розкопали за селом земельну ділянку, бо шукали трофеї часів Другої світової війни.

Зокрема, закопану «спадщину» одного з моторизованих німецьких підрозділів. Напруги додало й те, що невідомі копачі про свої наміри провадити якісь земельні роботи в урочищі «Матагів» не повідомили ні керівництво Козаківської сільської ради, ні Болехівської міської ради. А місцевим жителям, які пробували наблизитися до місця робіт, зі слів депутата Болехівської міськради жителя села Юрія Іваніва, копачі в грубій формі не галицькою говіркою «радили» забиратися геть...

Село Козаківка розкинулося за 20 кілометрів від міста Болехова у мальовничому куточку Бескидів. Далі — через кілька кілометрів — Сколівщина Львівської області. Козаківці пишаються своєю героїчною історією: за волю і незалежність України віддали життя 30 односельців — вояків УПА; навколишні ліси і звори зорані шрамами боїв як з німецькими окупантами, так і з окупантами радянськими; під горою Магурою 1943 року було створено старшинську школу «Олені» групи УПА «Захід»; саме в Козаківці тривалий час жили сестри Головного провідника ОУН Степана Бандери — Володимира й Оксана і т. д.Разом із сільським головою Козаківки (підпорядковане і село Сукіль) Михайлом Іванівим та депутатом Болехівської міської ради Юрієм Іванівим старенькою «волинянкою»-трудівницею долаємо зо два десятки кілометрів гірської дороги, а відтак — ще з кілометр пішки до урочища «Матагів». Гори не люблять поспіху, тож маємо час і на їх літню красу надивитися, і набалакатися досхочу.Зрозуміло, що розмова точиться навколо невідомих копачів та сільських переказів про їх «чорний» промисел. Мої провідники не вірять, що копачі в урочищі «Матагів» нічого не надибали. Бо, по-перше, для чого було в таку глушину запроваджувати екскаватор без результатів попередньої розвідки, а по-друге, навіть за день до нашого приїзду чужинців знову бачили в цьому керунку. Сільський голова каже, що цікавість до урочища «Матагів» та прилеглих територій за останні два-три роки активізувалася — ціни за викопні німецькі трофеї на чорному ринку аж зашкалюють. Зокрема, звичайнісінький німецький шолом можна здати десь за 500 доларів США, а якщо він з номером чи слідом від кулі — то й на тисячу потягне. «У нашому селі живуть добрі і працьовиті люди, але, на жаль, є й кілька гнид, які потурають апетитам «чорних археологів», — розповідає сільський голова Михайло Іванів, пильно вдивляючись у виразні сліди важкого екскаватора на підході до місця розкопок. — Припускаю, що копачів уже давно попередили про наш приїзд».

На місці свіжорозритої звори візуально ми не зауважили жодних слідів від підземних трофеїв і, станом на суботу, можемо однозначно сказати: ми не можемо підтвердити чи заперечити наявність військових трофеїв на місці розкопок, але переконані, що з урочища «Матагів» невідомі копачі ще нічого не вивозили. Тож залишається питань чимало — передусім у сільської громади. Бо люди переживають, що сільські хлопчаки однозначно захочуть розгадати загадку «Матагова». Але чи це безпечно?

За нашою інформацією, керівництво села Козаківки звернулося з офіційним листом і до міського голови Болехова, і до підрозділів МНС та СБУ — невідкладно перевірити інформацію про «чорних» копачів. Бо грибна та ягідна літня пора — не найкращий час для вгамування людської цікавости про можливу знахідку в урочищі «Матагів».

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН