друкувати


Ю.Костенко: Продаж землі має бути обмеженим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-04 05:45:45

Земля завжди була товаром. Лише товар цей продавався на тіньовому ринку і величезні гроші за продаж клаптика земельки йшли не в дохід держави, а в чиюсь глибоку кишеню. Тож зараз перед можновладцями постає одвічне гамлетівське «бути чи не бути?» землі легальним товаром, щоб гроші за продаж землі надходили до державної скарбниці, тим самим збагачуючи нашу державу.

Лідер УНП Юрій Костенко вважає, що наслідки необмеженого продажу землі можуть бути дуже серйозними. «Закон про ринок землі і дозвіл в 2012 р. продавати сільськогосподарські угіддя може призвести до ще гірших наслідків, ніж приватизація нерухомого майна. Таким чином Україна може ствердитись як олігархічна країна ще на десятки років», - зазначив він під час нещодавньої прес-конференції. Для прикладу народний депутат навів досвід економічної політики двох латиноамериканських країн - Бразилії та Аргентини. Бразилія, за словами пана Костенка, обмежила продаж землі іноземним інвесторам, тим самим підняла власне сільське господарство, що призвело до збільшення внутрішніх надходжень в державну казну. Аргентина ж навпаки - залучала іноземних інвесторів до ринку своєї землі. Це сприяло надходженню іноземного капіталу до країни, переважно американського. На полях в Аргентині тепер вирощують виключно цінні продукти – сою, кукурудзу, зерно. Прибутки за продаж цього надходять у кишені іноземних інвесторів, а не державі. А національний ринок не має своєї продукції.

Уенпіст вважає, що ринок землі необхідний, проте продаж паїв має бути обмежений. Особливо це обмеження стосується іноземного капіталу. «Інакше будемо на базарах купувати китайську гречку, картоплю з Єгипту і цукор з Білорусі», - зауважує Юрій Костенко.

«Не треба поспішати з законом про ринок. А слід поспішати з ефективністю сільського господарства. Потрібно дотації для села та систему кредитування», - вважає політик. Особливо ефективна, на думку Юрія Івановича європейська сільгоспполітика, тобто розвиток сімейних ферм. Така політика призведе до позитивних зрушень у сільському господарстві та значного надходження у державну казну.

Автор: Вікторія БІЛА