друкувати


Пасаж Гартенбергів: мистецтво у вишуканості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-25 04:45:10

В Івано-Франківську з’явився новий культурно-мистецький центр. «Пасаж Гартенбергів», як він називається, розміщується у історичній будівлі станіславського Пасажу, збудованого братами Гартенбергами. Величезне приміщення з торгового комплексу перетворилось на осередок культури. Центральна зала палацу містить роботи з колекції Гартенбергів. Відтепер тут відбуватиметься безліч культурних подій: презентації, концерти популярних артистів, покази мод відомих дизайнерів, виставки та багато інших подій.

Крім мистецької зали Пасаж Гартенбергів містить ще ресторан на 100 чоловік, бар на 60 чол., кафе, піцерію, нічний клуб, який може вмістити до 400 молодих людей та ігрову кімнату для дітей, де дітки зможуть гратися з вихователями-психологами.

Також варто згадати про 5-D кінотеатр, в якому діти і дорослі можуть на 10 хвилин зануритись у глибини новітніх стереоефектів .

Звичайно ж, реконструкція такого великого приміщення потребувала великих затрат часу і коштів. Реконструкція розпочалась з вересня 2010 року і лише у червні приміщення було відкрите для усіх бажаючих. Задача власників палацу була не лише реконструювати приміщення, а зробити його максимально схожим на перший варіант цієї будівлі. Для цього звертались у Центральний Віденський архів за кресленнями, документами, які б засвідчували першопочатковий вигляд унікальної будівлі. На жаль, відповіді з архіву не отримали, тож відтворювати довелось за старими світлинами та поштівками.

Реконструкцію робив НДІ «Діпроміст», а над дизайном приміщенням працювали молоді івано-франківські дизайнери. Дизайн деяких елементів – балясин, сходів - розробляв сам співвласник палацу Олександр Долішній.

«Наша задача була поєднати класний стиль з новітніми матеріалами, – розповідає пан Долішній. – Івано-Франківськ став центром туризму. Тому напрямок, який ми обрали – туристично-розважальний – є правильним. Коли ми проводитимемо якісні розважальні заходи, то до нас приїжджатимуть і люди з інших областей, наприклад зі Львова. В нашому закладі є безліч переваг – вишукані блюда, якісні заходи, чудове обслуговування і цілком демократичні ціни. Наприклад, кав’ярня «Пасаж» – єдина в місті, яка працює з 7.00 години ранку. Ми зробили чудовий центр відпочинку для мешканців міста та гостей».

Сподіваємось, що цей осередок культури складе достойну конкуренцію іншими культурно-мистецьким центрам міста.

Автор: Вікторія БІЛА