друкувати


Луцькому гарнізонному військовому госпіталю – 70 років!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-24 02:45:34

23 червня у Луцькому гарнізоні відбулися урочистості із нагоди 70-річчя від дня створення 498 військового госпиталю МО України, який входить до структури Військово-медичного клінічного центру Західного регіону.

Луцький військовий госпіталь займає провідне місце у переліку медичних закладів зони відповідальності. Щороку, у розрахованому на 100 ліжок військовому госпіталі, проходять стаціонарне медичне лікування близько 1000 військовослужбовців Збройних Сил України, членів їх сімей, військових пенсіонерів та цивільних осіб. Госпіталь має хірургічний профіль. Упродовж останніх десяти років хірургами цього закладу було зроблено 5 тисяч 270 стаціонарних оперативних втручань, з них більше тисячі — з розряду складних: на органах черевної і грудної порожнин. Начальник цього військового лікувального закладу – полковник медичної служби Олександр Хоменко є водночас практикуючим хірургом. Свого часу він проходив стажування у всесвітньо відомому Інституті клінічної та експериментальної хірургії НАН України в Харкові, переймав передові методики оперативних втручань у Героя України, доктора медичних наук професора та академіка хірурга зі світовим ім’ям Олександра Шалімова. Згодом брав участь у бойових діях у Афганістані, де врятував не один десяток життів військовослужбовців. Під його керівництвом у госпіталі зараз працює 8 лікарів вищої та 4 лікаря першої кваліфікаційної категорій. А сам начальник госпіталю отримав високе звання «Заслужений лікар України». У квітні 2010 року полковник медичної служби Олександр Хоменко також здобув перемогу в номінації «Професіонал року» у галузі медицини в щорічному обласному конкурсі«Людина року Волині».

За словами начальника ВМКЦ ЗР полковника медичної служби Івана Гайди, Луцький гарнізонний військовий госпіталь має право називатися одним із кращих закладів такого формату. У минулому році 498 військовий госпиталь МО України із добрим результатом пройшов перевірку комісії Головної інспекції Міністерства оборони України. У закладі є матеріальна база для надання висококваліфікованої медичної допомоги, а головне – госпіталь має згуртований колектив високопрофесійних лікарів та середнього і молодшого медичного персоналу.

Із серпня 1945 року до нашого часу у госпіталі було поставлено на ноги більш ніж 70 тисяч осіб. 95 відсотків пацієнтів повернулися до військових лав. Майже 204 тисячі хворих отримали кваліфіковану медичну допомогу у поліклініці госпіталю.

Урочистості з нагоди ювілею відбулися спочатку у подвір’ї госпіталю де зібрався весь особовий склад лікувального закладу та пацієнти. Привітати колектив-ювіляр прибули представники військово-медичних клінічних центрів зі Львова та Вінниці, а також із Департаменту охорони здоров’я МО України. За значні досягнення в службі, високий професіоналізм та наполегливість 15 офіцерів та працівників були нагороджені пам’ятним нагрудним знаком «70 років 498 військовому госпіталю МО України», 26 медичних працівників отримали грамоти та подяки від керівництва. А головним подарунком Луцькому військовому госпіталю від управління Військово-медичного клінічного центру Західного регіону став комплект медичного та діагностичного обладнання. Згодом, урочистості продовжились у Палаці культури міста Луцька, де відбувся святковий концерт та нагородження кращих представників військово-медичної галузі. За сумлінну працю, високий професіоналізм, запровадження сучасних медичних технологій,  надання якісних медичних послуг, а також з нагоди 70-річчя оголошено Подяку міського голови колективу Луцького гарнізонного госпіталю. Цю нагороду вручив заступник міського голови Василь Байцим. А від української православної церкви Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт вручив полковнику медичної служби Олександру Хоменку Орден преподобного Агапіта Печерського ІІ ступеня.

Наша довідка: Луцький гарнізонний військовий госпіталь був сформований 23 червня 1941 року у Херсоні. Офіційно його назвали «евакуаційний госпіталь №1960 хірургічного профілю на 200 ліжок». Госпіталь надавав медичну допомогу не лише воїнам, але і простому населенню, яке постраждало під час війни. За півтора місяця перебування у Херсоні госпіталь на 200 ліжок надав допомогу 726 пораненим, не повернувши до життя лише трьох із них.

За весь час війни госпіталь змінював місце дислокації 15 разів, подолав більш ніж 7 тисяч кілометрів, з них разом з військами – більш ніж 3 тисячі кілометрів. Під час воєнних лихоліть особовий склад госпіталю прийняв і надав своєчасну медичну допомогу 11 тисячам 162 пораненим, більш ніж 80 відсотків яких повернулися у діючу армію. Госпіталь надавав допомогу пораненим під час штурму Східного валу на Дніпрі, у Львівсько-Сандомирській операції, форсуванні Вісли та Одеру, в розгромі фашистів під Берліном, а закінчив бойовий шлях у німецькому місті Шеневальде.

22 червня 1945-го особовий склад госпіталю, виконавши свою місію, виїхав з Німеччини назад до Радянського Союзу. 20 серпня того ж року госпіталь прибув у Луцьк на місце постійної дислокації і увійшов до складу Прикарпатського військового округу.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)