друкувати


Дорослі люди переносять ниття дитини гірше, ніж шум двигуна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-22 12:45:39

Психологи Розмарі Сокол Чанг з Університету штату Нью-Йорк і Ніколас Томпсон з Кларковського університету (обидва - США) провели дослідження, яке показало, що дорослі люди переносять ниття (високочастотні звуки, які вередуючі діти починають видавати у віці 2,5-4 років) гірше, ніж шум двигуна, плач немовляти, звичайну мову, материнське сюсюкання (іноземною мовою) та тишу.

Тестовані намагалися вирішувати арифметичні завдання, слухаючи записи дратуючих звуків. Найбільше помилок зробили ті, кому прокручували ниття (його видавав дорослий актор, бо актори-діти не змогли "пронити" досить тривалу руладу; еквівалентність дорослого ниття дитячому була доведена окремим дослідженням). Цікаво, що ниття однаково погано переносять і чоловіки, і жінки, і люди, що мають дітей, і бездітні. А ще цікаво, що шум двигуна заважає вирішувати приклади у меншій мірі, ніж будь-які звуки, які видають люди.

Розмарі Чанг вважає, що дитяче ниття має бути нестерпним і стало таким в процесі еволюції: "Виття сирени приємним не назвеш, тому на нього ви відреагуєте. Воно повинно дратувати - і з ниттям все йде якраз так само".

Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology.

Джерело: Освітній портал