друкувати


Достойна зміна для пожежників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-22 12:49:44

Врятувати життя людині, допомогти у надзвичайній ситуації – справа нелегка навіть для дорослих. Проте деякі діти можуть дати фору старшим у вмінні гасити відкритий вогонь, рятуванні потерпілого з висотного будинку, чи в іншій складній ситуації.

Насамперед йдеться про юних рятувальників  «Школа безпеки»  та Дружини юних рятувальників-пожежних. Цими днями  відбувається обласний етап  ХІ Всеукраїнського збору-змагання юних рятувальників  «Школа безпеки»  і обласний етап  ХVII Всеукраїнського фестивалю Дружин юних рятувальників -пожежних. До Івано-Франківська з’їхались 22 команди - переможниці районних змагань юних рятувальників. Серед них  - гості свята, команда з Румунії. Всі учасники змагань підготовані до таких конкурсів, адже протягом кількох місяців ходили на курси рятувальників в пожежну частину.

В Івано-Франківську відбулось відкриття та кілька змагань, пов’язаних з використанням техніки для гасіння пожежі, гірського  спорядження та костюмів хімзахисту – конкурси: «Бойове розгортання та гасіння пожежі», «Рятувальні роботи у зоні техногенної аварії», « Рятування постраждалого  з висотної будівлі» та «Влучний ствольщик».  А ще підлітки-рятувальники показали свої знання грибів та вміння зав’язувати ґудзи під час конкурсу «Рятувальна мотузка».

Звичайно, як і під час кожних змагань, не обійшлось і без кумедних моментів: сильний вітер  ледь не перевернув сцену, тим самим не давши сказати слово начальнику управління  з надзвичайних ситуацій Володимиру Чернецькому, гостей третього ряду трибуни щедро поливало водою з дашка,  в одної з команд порвався пожежний рукав і вода лилась не на мішень, а на глядачів;  деякі учасники змагань ніяк не могли справитись із конкурсом «Рятування постраждалого з висотної будівлі», щоб добратись по мотузці на другий поверх хлопцям знадобилось близько 20 хвилин. За цей час певно постраждалий би помер.

 А загалом командний дух і азарт зробив ці змагання цікавими й навіть азартними. Одразу було видно,  які  з команд змагаються заради  розваги, а котрі заради перемоги. Одній з команд  – команді Верховинського району пощастило мати керівника – гірського рятувальника. Іван Філіпчук вже  з 2003 виступає на Всеукраїнських змаганнях юних рятувальників. «Ми задоволені результатом,- говорить він після участі команди у конкурсі «Бойове розгортання та гасіння пожежі». - Є ще два етапи змагань і ми будемо старатись бути найкращими. Члени моєї команди  - універсальні, практично готові рятувальники  і на воді, і під час пожежі»,- повідомляє керівник. Представники його команди хочуть бути рятувальниками і щиро надіються на перемогу у змаганнях. Минулого року на таких змаганнях вони завоювали третє місце.

Решта змагань для учасників відбуваються у місті Яремче, де для півтори сотні юних рятувальників розбите наметове містечко.

Автор: Вікторія БІЛА