друкувати


Давня історія Станіславова — в ілюстраціях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-22 03:30:12

Давня історія Станіславова — в ілюстраціях. Прадивість зображень сумнівам не підлягає. Адже це реальні листівки, які вийшли друком у період з 1898 по 1939-й роки.

Альбом «Івано-Франківськ на давній поштівці» — це подарунок до майбутнього ювілею міста. У виданні зібрано 303 поштівки із особистої колекції краєзнавця Зеновія Жеребецького. Власне, він і став упорядником книги.

У колекції Зеновія Жеребецького, з поміж іншого — близько тисячі листівок Станіславова. Це результат захоплення, якому присвятив вже понад 20 років свого життя. Зберігає їх у численних теках-альбомах, групуючи за видавництвами. Їх 32, і знаходились вони не лише в Україні, але й за кордоном — Польщі, Австрії та Угорщині. Перевагу колекціонер надає поштівкам, на яких окрім зображення є додаткова інформація — різноманітні написи, свідчення очевидців про різноманітні історичні події. А також підтверження популярності філокартії — так називається колекціонування листівок — у давні часи.

Перші листівки Станіславова, каже колекціонер, з'явилися у 1897 році. Це так звані «грюси». Переважна їх більшість підписана польською мовою. Однак зустрічаються у колекції і ті, на яких українська, німецька, латина і навіть мова есперанто. Над їх створенням працювали відомі митці та графіки того часу. До речі, тексти раніше дозволили писати лише на ілюстрованій частині листівки. Зворотня ж призначалась виключно для адреси.

Джерело: Радіо «Західний полюс»