друкувати


Журналістка ТСН переконалася, що українці однаково доброзичливі в усіх регіонах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-21 04:25:53

Юлія змінила 70 автівок та побачила Україну із східного кордону до західного. Нагадаємо, 5 червня Юлія Дячук вирушила автостопом зі східного до західного кордону нашої країни, не маючи із собою грошей. Основний висновок, який Юля привезла із мандрівки – українці доброзичливі, гостинні та довірливі.

Подорожуючи без грошей, журналістці часто доводилося вирішувати проблему даху над головою, але, на щастя українці гостино приймали мандрівницю. Доброзичливі господарі не тільки пропонували Юлії дах над головою, а й пригощали вечерею, а на спроби журналістки допомогти господарям із прибиранням, ввічливо відмовлялися. Разом з тим, були і неприємні епізоди – у Дніпропетровську водії маршруток відмовлялися везти журналістку без грошей, а у Полтаві їй справді було важко знайти місце ночівлі, бо переважна більшість людей боялася відкривати двері незнайомій людині.

Спостерігаючи за життям українців, знімальна група на чолі із Юлею поставили декілька експериментів. Одним із перших тестів для українців стала, так звана "перевірка на довірливість". У рамках експерименту журналістка намагалася зібрати гроші начебто на побудову огорожі, необхідної для проведення Євро-2012. Цікаво, що мешканці Артемівська (Луганська область) із радістю відгукнулась на пропозицію та навіть почали здавати кошти...

Крім того, журналістка ТСН на власному досвіді переконалась, що проблеми "роз'єднаності" Сходу і Заходу України, про які часто говорять політики є більшою мірою надуманими. Незаперечним доказом став сміливий експеримент Юлії на який вона заважилась у Донецьку – вдягнувши українську сорочку, журналістка зверталася до людей виключно державною мовою. Приємним здивуванням для Юлії стало, те, що переважна більш мешканців шахтарської столиці не тільки реагували позитивно, а й намагалася розмовляти з Юлею українською.

Після вдалого завершення експерименту кореспондент ТСН зазначила: "Я візьму на себе сміливість сказати, що люди і на сході і на заході розуміють одне одного. На мою думку проблема "сходу та заходу" є штучною. У рамках нашого проекту ми провокували людей, ми розмовляли різними мовами, і я можу сказати, що на сході і на заході у нас нормальні і адекватні люди, які справді відчувають себе українцями".

Одна з умов експерименту полягала в тому, що журналістка подорожувала без грошей, отже їй доводилося самостійно заробляти собі кошти – за час проекту Юлія навчилася пасти корів, допомагати по господарству та навіть співати у електричці.

Українська журналістка зізналася, що цей експеримент суттєво змінив її власне ставлення до України і людей які тут живуть.

За її словами вона зібрала величезний обсяг матеріалу, на основі якого планує відзняти фільм про сучасне життя українців.

Джерело: ТСН