друкувати


Івано-Франківські медики готові до несподіванок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-18 10:30:21

Традиційно в травні кожного року у медичних закладах міста лікарі-інфекціоністи проводять серію семінарських занять, які стосуються особливо небезпечних інфекцій.

Але оскільки нещодавно в деяких регіонах України з’явилися випадки захворювання на холеру, днями в Івано-Франківську відбулося навчання для медиків з метою запобігання появи небезпечного інфекційного захворювання.

Навчання відбувалося у формі гри і в ньому приймали участь представники різних медичних закладів міста.

До міської поліклініки №3 прийшов „хворий” і звернувся за допомогою, перелічивши симптоми, притаманні такому захворюванню, як холера. І далі медики Івано-Франківська відпрацьовували термінову реакцію на появу в медичному закладі такого особливо небезпечного для оточуючих пацієнта.

У випадку, якщо лікар запідозрив дану інфекцію, він проводить протиепідемічні та профілактичні заходи з медперсоналом, одягає певний тип костюму для подальшої роботи у вогнищі інфекції. Лікар повинен зробити повний забір досліджуваного матеріалу, а також прийняти разом із медсестрою специфічні препарати доксициклін або тетрациклін та обробити відкриті частини тіла дезинфікуючим розчином.

В міській поліклініці №3 на час проведення навчання були закриті вхід і вихід, на дверях розмістили табличку із написом „Карантин”. Нових пацієнтів тимчасово не впускали до приміщення, а тих хворих, які прийшли на огляд до своїх лікарів, тимчасово не випускали з приміщення поліклініки. Всі хворі залишалися на своїх місцях, а працівники реєстратури та інші медичні працівники записували дані про усіх, хто міг контактувати з „хворим на холеру”. Такий запобіжний захід проводять для того, щоб за цими людьми можна було спостерігати максимальний інкубаційний період даного захворювання. Адже час, до якого може захворіти людина, близько 5 діб. І в разі виникнення справжнього захворювання, медики міста повинні здійснювати обходи і відвідувати кожного пацієнта, перевіряючи, здоровий він чи ні.

За навчанням спостерігали працівники санітарної епідеміологічної станції міста. Були задіяні „швидка допомога” для госпіталізації, санепідстанція – для того, щоб зробити заключну поточну дезинфекцію у вогнищі інфекції, евакобригада, яка „хворого” повинна була доставити у холерний госпіталь, який розгорнули на базі обласної інфекційної лікарні.

Такі навчання проводять для того, щоб перевірити, які дії і які функціональні обов’язки має знати і здійснювати кожен медик, від санітарки до головного лікаря. „В загальному, – розповідає лікар-інфекціоніст міської поліклініки №3 Марія Миронюк, – такі навчання проводяться планово і стосуються кожного небезпечного захворювання. Але у випадках, коли ту чи іншу вірусну інфекцію виявляють у певному регіоні України, ми проводимо схожі навчання позапланово. Адже дуже важливо відтренувати дії усіх медичних працівників міста, щоб вони були готові правильно і своєчасно виявити небезпечну хворобу і допомогти хворому”.

Навчання, які днями пройшли в Івано-Франківську, ще раз довели, настільки серйозно і цілеспрямовано міські лікарі ставляться до своєї роботи. Адже давно відомо – якщо у твоїх руках життя людей – потрібно бути готовому до будь-яких несподіванок.