друкувати


Сучасна цивілізація зазіхає на здоров'я жінок і часто робить їх безплідними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-17 04:45:56

Сучасна цивілізація зазіхає на здоров'я жінок і часто робить їх безплідними. Руйнування дару народжувати відбувається в кількох напрямах: на рівні фізичному і моральному, засобами екології та масової культури.

Вперше комплексно розглянути проблему планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я франківцям запропонували медики. Провідні спеціалісти з охорони материнства і дитинства обговорювали загрози, які сучасній жінці висуває світ. Дискусію приурочили до Дня захисту дітей. Це було символічно. Якщо взяти до уваги, що в Україні найвищий показник абортів у Східній Європі.

Коли вже не Берегиня

Тенденція до зниження народжуваності в нашій країні спостерігається протягом останніх 30-ти років. Те, що жінки не хочуть мати дітей, зумовлено передовсім трансформацією природної репродуктивної поведінки, відзначає завідувач кафедри акушерства та гінекології Івано-Франківського національного медичного університету Наталія Геник. Простіше кажучи, жінка не має мотивації до плекання сім'ї, гуртування роду. Відтак не бачить своєї реалізації у народженні та вихованні дітей. Тиражовані в різних інформаційних джерелах цінності масової культури пропонують стереотип поведінки, побудованої виключно на отриманні задоволення - від набуття різних досвідів, побудови кар'єри, вияву сексуальної активності.

За даними соціологічних досліджень, проведених у рамках Державної програми «Репродуктивне здоров'я нації на 2006-2015 роки», у молодих українців знижується рівень «сексуального дебюту», зростає кількість статевих партнерів. Нині регулярним статевим життям живе 15,6% 15-18-річних підлітків. Більше 30% дівчаток до 14 років мають регулярні статеві стосунки. У суспільстві домінує вільне ставлення до шлюбу. Це призводить до збільшення частоти захворювань, які передаються статевим шляхом, непланованої вагітності та абортів.

Фактично самі

Непоправної шкоди загальному стану здоров'я жінки завдає штучне переривання вагітності, відзначають медики. Це впливає на перебіг наступної вагітності та пологів. Аборти і пов'язані з ними ускладнення призводять до смерті майже кожної десятої жінки. Незважаючи на тенденцію до зниження, рівень штучного переривання вагітності в Україні залишається дуже високим і становить 45,8 на 100 вагітностей. Як зафіксовано у МОЗ України, в середньому на 500 тисяч пологів припадає близько 200 тисяч абортів. Фактично позбавляються кожної третьої дитини.

Більше 40% українських жінок репродуктивного віку хоча б раз у житті робили аборт, повідомила начальник відділу акушерсько-гінекологічної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Валентина Коломейчук. За її словами, зберігається несприятлива тенденція до збільшення кількості випадків штучного переривання вагітності у вперше вагітних. А це призводить до високого рівня захворюваності та ризику розвитку безпліддя у жінок: у 2005 році, порівняно з 1991 роком, цей показник збільшився вдвічі. За даними 2009 року, щорічно йдуть на аборт 400-500 дівчаток у віці 10-14 років і 30-35 тисяч 15-17-річних.

З року в рік зростає кількість безплідних шлюбів. Є підстави вважати, що їх загальна частота може сягати 20%. За офіційними даними МОЗ, в Україні майже мільйон сімей - бездітні. У 70-80% випадків безпліддя пов'язане з запальними процесами жіночої репродуктивної системи і є результатом перенесених абортів. Фінансувати програми з репродуктивної медицини сьогодні держава не спроможна. Подібну допомогу отримують менше тисячі сімей.

Протистояти загрозам

Ще одна з найбільш істотних загроз, які впливають на спроможність мати дітей, - антропогенна. В Україні, констатує програма «Репродуктивне здоров'я нації», загальний стан здоров'я молодих жінок має стійку тенденцію до погіршення, а частота соматичних захворювань (акушерсько-гінекологічна та позарепродуктивна патологія) є значно вищою, ніж в економічно розвинутих країнах. Прогноз розвитку нашого суспільства свідчить про подальше зростання забруднення зовнішнього середовища канцерогенними речовинами внаслідок хімізації промисловості та сільського господарства, розвитку автотранспорту, поширення ядерної енергетики та впливу наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Реальність є такою, що треба бути готовими боротися за кожну дитину, яка має прийти у цей світ. Для цього треба протистояти моральному розбещенню, формувати у синів і доньок - майбутніх чоловіків жінок - потребу мати повноцінну родину. Навчити їх уникати цивілізаційних небезпек і народжувати бажаних дітей: звертатися за допомогою до спеціалістів, вдаватися до безпечних методів планування сім'ї - застосовувати новітню контрацепцію чи, відповідно до віри, обходитися без неї. Зрештою, навчити народжувати своїх дітей здоровими - провадити поміркований спосіб життя, вдаватися до обстежень, профілактики захворювань репродуктивної системи. Відповідальне батьківство може бути проголошене ідеологічною державною стратегією, але насправді є роботою кожного нашого дня - роботою, що повстає з любові.

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО


До теми

З дослідження О. Бацилєвої, кандидата психологічних наук, завідувача кафедри соціальної роботи Державного університету інформатики та штучного інтелекту для МОЗ України:

«Для кращого розуміння ситуації з трансформацією сексуальної поведінки молоді цікавими є дані соціологічних досліджень. Так, загальною тенденцією у сексуальній поведінці сучасної молоді є зниження середнього віку початку статевого життя. Наявність сексуального досвіду в групі віком 14-17 років, за різними даними, визнають 25-48% респондентів, при цьому майже половина з них - до 16 років. Досвід випадкових статевих контактів зареєстрований серед 35-40% досліджуваних. Приблизно 60% вважають своє статеве життя регуляр­ним. Біля 50% відзначають часту зміну сексуальних партнерів.

Серед мотивів початку статевого життя найбільш часто називали кохання (35-40%), цікавість (30-37%), прагнення бути дорослими (15-17%), випадковість (27-30%), наполегливість партнера (21-25%), насильство (9-12%), стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння (13-21%).

Вивчення інформованості серед молоді про засоби контрацепції та їх застосування на практиці свідчить, що приблизно 40% дівчат використовують контрацептиви постійно, 15% - час від часу та 35% - ніколи. Основним джерелом інформації стосовно питань статі та контрацепції є друзі для 45-55% респондентів, засоби масової інформації - для 25-30%, спеціальна література - для 10-15%, поради фахівців - для 7-10%.

Показовими є результати вивчення поведінки молоді щодо побоювання зараження інфекціями, які передаються статевим шляхом, та непланованої вагітності. Так, за даними досліджень, 38-40% обирали очікувальну тактику, сподіваючись, що «все минеться»; 24-27% самостійно застосовували ті чи інші засоби; 18-20% зверталися за порадою до друзів, 42-48% - до медичних установ (при цьому у 20-27% випадків - до приватних лікарів чи недержавних медичних установ)».

Джерело: Галицький Кореспондент